Китай ще премахне пречката пред китайско-американското сътрудничество в областта на одита

17:16, 02 април 2022
Пореден опит на Пекин да разреши дългогодишния спор с Вашингтон относно одита
Лиу Хе
Лиу Хе, вицепремиер на Китайската народна република

Днес Китай предложи да се преразгледат правилата за поверителност, свързани с офшорни списъци, като се премахне правната пречка пред китайско-американското сътрудничество в областта на одиторския надзор и същевременно се възложи на китайските компании да защитават държавните тайни.

Проектите за нови правила, които са обявени от китайския орган за надзор на ценните книжа, представляват последния опит на Пекин да разреши дългогодишния спор с Вашингтон относно одита, който може да доведе до това, че около 270 китайски компании ще бъдат принудени да се оттеглят от американските борси през 2024 г.

Предложението от събота премахва изискването проверките на място на китайските дружества, регистрирани в чужбина, да се извършват основно от китайските регулаторни органи.

Това би могло да отвори вратата за проверки от страна на регулаторните органи на САЩ, които изискват пълен достъп до работните документи на тези фирми, които се съхраняват в Китай.

Промените ще улеснят "трансграничното регулаторно сътрудничество, включително съвместните инспекции, което ще спомогне за защита на интересите на глобалните инвеститори", заяви Китайската комисия за регулиране на ценните книжа в изявление на своя уебсайт.

Китай увеличава усилията си, за да гарантира, че китайските фирми ще останат регистрирани в Ню Йорк.

В четвъртък комисията заяви, че китайските и американските регулаторни органи са провели няколко кръга от срещи и двете страни имат желание да разрешат спора си за одита.

Но американските регулатори на ценни книжа и одит отблъснаха спекулациите за предстоящо споразумение за одита с Китай. През март Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) определи 11 китайски компании, търгувани в САЩ, включително Baidu Inc и Yum China, които са изправени пред риск от делистване от борсата.

ДЪРЖАВНИ ТАЙНИ

В проектоправилата ясно се посочва, че китайските дружества са отговорни за сигурността на информацията при листвания в чужбина, което намалява вероятността поверителна информация да попадне ненужно в работните документи на одиторите.

В правилата са добавени "процедурни изисквания", които изискват от китайските дружества да писмени обяснения, когато предоставят "поверителна информация" на посредници, като например застрахователи и одитори, въпреки че според надзорния орган подобни ситуации би трябвало да са "много редки" въз основа на опита.

 Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви, че правилата ще дадат ясни насоки за това как да се защитават държавните тайни, което ще доведе до "организирани" дейности по емитиране на ценни книжа и листване на китайски дружества.

Настоящите правила за поверителност, публикувани през 2009 г. от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, Бюрото за държавни тайни и Бюрото за архиви, са остарели, добави Китайската комисия за регулиране на ценните книжа.

Източници на Ройтерс съобщиха миналия месец, че китайските регулатори са поискали от някои от листваните в САЩ компании в страната, включително Alibaba, Baidu и JD.com, да се подготвят за повече одиторски разкрития.

В средата на март вицепремиерът Лиу Хе заяви, че разговорите между китайските и американските регулатори по въпросите на офшорните листвания са постигнали напредък и двете страни работят по конкретни планове за сътрудничество.

 

Етикети:
САЩ, Китай, одит
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Свят