Катар и Германия подписаха 15-годишен договор за втечнен газ

11:32, 29 ноември 2022
Сделката ще осигури 2 милиона тона втечнен природен газ годишно на Германия
Германия ще получава втечнен газ от Катар в продължение на поне 15 години
Все още се водят преговори и с други германски компании за по-нататъшни доставки, казват от Qatar Energy.

Германия подписа във вторник две споразумения за доставки на втечнен газ от Катар. Договорите са с катарската компания Qatar Energy и американската ConocoPhillips и са със срок от 15 г., като ще започнат да действат от 2026 година. 

Сделката ще осигури 2 милиона тона втечнен природен газ годишно, пристигащ от Ras Laffan в Катар до германския северен LNG терминал Brunsbuettel, съобщи "Ройтерс". 

„Договорите отбелязват първото дългосрочно споразумение за доставка на втечнен природен газ за Германия, с период на доставка, който е най-малко 15 години, като по този начин допринасят за дългосрочната енергийна сигурност на Германия“, каза изпълнителният директор на Qatar Energy Саад ал-Кааби на съвместна конференция с изпълнителния директор на ConocoPhillips Райън Ланс.

Изцяло притежавано дъщерно дружество на ConocoPhillips ще закупи договорените количества, които да бъдат доставени до германския приемен терминал, който в момента е в процес на разработка.

Сделката идва няколко дни след като QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за продажба и покупка с китайската Sinopec.

Северното находище Ras Laffan е част от най-голямото газово находище в света, което Катар споделя с Иран

QatarEnergy по-рано тази година подписа пет сделки за разширяване на инфраструктурата на Северното находище, което ще увеличи капацитета за втечняване на Катар до 126 милиона тона годишно до 2027 г.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари конкуренцията за втечнен природен газ стана интензивна, като по-специално Европа се нуждаеше от огромни количества, за да се опита да замени руския тръбопроводен газ, който преди съставляваше почти 40% от вноса на континента.

Все още се водят преговори и с други германски компании за по-нататъшни доставки, казват от Qatar Energy.

Етикети:
Катар, втечнен газ, сделка, Германия
Още от Свят