JPMorgan предупреждава за загуби от 1 млрд. долара от експозиция към Русия

16:18, 04 април 2022
Джейми Даймън предупреждава за сериозни загуби на банката
Джейми Даймън
Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan

В понеделник шефът на JPMorgan Джейми Даймън предупреди, че банката може да загуби около 1 млрд. долара от експозицията си в Русия, като за първи път подробно посочи размера на потенциалните загуби в резултат на конфликта в Украйна.

В своето годишно писмо до акционерите председателят и главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка по активи също така призова САЩ да увеличат военното си присъствие в Европа и повтори призива си да разработят план за гарантиране на енергийната сигурност за себе си и своите съюзници.

Даймън не предостави подробности за броя на потенциалните загуби на JPMorgan или за времевата рамка, но заяви, че банката е загрижена за вторичното въздействие на руската инвазия в Украйна върху компаниите и държавите.

През последните седмици световните банки подробно описаха експозициите си към Русия, но Даймън е най-значимият лидер на световния бизнес, който все още не е коментирал по-широкото въздействие на конфликта.

"Америка трябва да е готова за възможността от продължителна война в Украйна с непредсказуем изход. Трябва да се подготвим за най-лошото и да се надяваме на най-доброто", пише той.

Даймън засегна отношенията между САЩ и Китай и заяви, че САЩ трябва да преустроят своята верига за доставки, за да ограничат обхвата ѝ до доставчици в рамките на САЩ или да включат само "напълно приятелски настроени съюзници". Той призова Съединените щати да се присъединят отново към Транстихоокеанското партньорство - едно от най-големите многонационални търговски споразумения в света.

Коментирайки макроикономическата среда, Даймън заяви, че броят на повишенията на лихвените проценти на Федералния резерв "може да бъде значително по-голям, отколкото очаква пазарът". Той също така подробно описа нарастващите разходи на банката, отчасти дължащи се на инвестиции в технологии и разходи за придобиване.

Писмото е 17-ото на Даймън като главен изпълнителен директор. Въпреки че Даймън не е единственият главен изпълнителен директор на водеща американска банка, който пише такива писма, неговите стават задължителни за четене сред елита на Уолстрийт и политиците заради визията, която дават за неговите политически и икономически идеи.

"КРЕПОСТНИЯТ БАЛАНС"

Тазгодишното писмо идва в момент, когато войната между Русия и Украйна и високата инфлация вредят на икономиката и когато Даймън е изправен пред нов скептицизъм от страна на инвеститорите по отношение на разходите.

Някои от тях поставят под въпрос плановете му да увеличи разходите за информационните технологии на банката и кампаниите за завземане на пазарен дял в бизнеси и географски региони, където JPMorgan в момента изостава от конкурентите си, като например в Германия и Обединеното кралство.

По-рано тази година JPMorgan реши да проведе първия си инвеститорски ден след началото на пандемията, за да отговори на съмненията относно плановете си за разходи. Срещата ще се проведе на 23 май.

Даймън е прекарал повече от десетилетие в изграждането на това, което той нарича "крепостен баланс" на банката, и заяви, че сега той е достатъчно стабилен, за да може JPMorgan да понесе загуби от 10 млрд. долара или повече и "все още да бъде в много добра форма".

Въпреки че Даймън пише, че не се притеснява от експозицията на банката към Русия, той казва, че войната в Украйна ще забави световната икономика и ще окаже влияние върху геополитиката за десетилетия.

"Изправени сме пред предизвикателства на всяка крачка: пандемия, безпрецедентни правителствени действия, силно възстановяване след остра и дълбока глобална рецесия, силно поляризирани избори в САЩ, нарастваща инфлация, война в Украйна и драматични икономически санкции срещу Русия", каза той.

По отношение на придобиванията Даймън заяви, че банката ще намали обратното изкупуване на акции през следващата година, за да отговори на изискванията за увеличаване на капитала, изисквани от федералните правила, "и защото направихме някои добри придобивания, които вярваме, че ще подобрят бъдещето на нашата компания".

През последните 18 месеца JPMorgan е в подем на покупките, като е похарчила близо 5 млрд. долара за придобивания. Даймън заяви, че това ще увеличи "допълнителните инвестиционни разходи" с около 700 млн. долара през тази година.

Инвестициите в технологии ще увеличат разходите с 2 млрд. долара през тази година, каза Даймън.


Етикети:
САЩ, Федерален резерв, Джейми Даймън, Русия, JPMorgan
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Свят