Израел обяви, че е "във война" и нанесе ракетни удари по ивицата Газа

14:14, 07 октомври 2023
Рано в събота Хамас започна голяма, многофронтова атака срещу Израел
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е "във война" с бойците на Хамас.

Израелската армия нанесе въздушни удари по ивицата Газа, след като въоръженото крило на Хамас изстреля стотици ракети от палестинската територия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е "във война" с бойците на Хамас.

Рано в събота Хамас започна голяма, многофронтова атака срещу Израел

Нетаняху нареди повикване на резервисти и обеща, че Хамас ще „плати цена, невиждана досега“.

"Ние сме във война. Не "операция“, а във война“, каза Нетаняху.

Премиерът също така нареди на военните да прочистят проникналите градове от бойци на Хамас, които са в престрелки с израелски войници.

Двадесет и двама души са били застреляни в Израел от началото на офанзивата, започната в събота сутринта от Хамас, се казва в изявление на израелските служби за спешна помощ рано този следобед.

Съобщава се за стотици ранени хора. Според първоначалната информация 60-годишна жена е била убита от ракетен обстрел. Хамас изстреля стотици ракети срещу Израел от ивицата Газа в събота и вкара бойци на израелска територия.

Хизбула поздрави Хамас за „героичната операция“ срещу Израел

Проиранската Хизбула, която разполага с мощно въоръжено крило, поздрави ислямисткото движение Хамас след започването на военна офанзива срещу Израел.

Хизбула поддържа добри отношения с Хамас, което контролира ивицата Газа от 2007 г.

Израел също удари няколко обекта на Хамас в ивицата Газа като част от операция "Железни мечове".

"Десетки израелски бойни самолети в момента атакуват няколко цели, принадлежащи на терористичната организация Хамас в ивицата Газа“, казаха от армията.

В събота сутрин палестинските бойци извършиха безпрецедентно проникване в Южен Израел, изпращайки бойци през границата и изстрелвайки хиляди ракети в страната.

Ракетният обстрел от няколко места от палестинската територия започна преди 6:30 сутринта местно време и продължи до ранната сутрин. Израелската армия пусна сирени в южната и централната част на страната, призовавайки населението да остане близо до убежищата.

Въоръженото крило на Хамас, което контролира ивицата Газа от 2007 г., обяви, че е започнало "Операция Ал-Акса Потоп" срещу Израел и е изстреляло повече от 5000 ракети.

Салах Арури, лидерът на Хамас в изгнание, каза, че операцията е отговор "на престъпленията на окупацията". Той каза, че бойци защитават джамията Ал-Акса в Йерусалим и хилядите палестински затворници, държани от Израел.

След заседание на кабинета по сигурността в израелския военен щаб в Тел Авив, министърът на отбраната Йоав Галант предупреди, че Хамас е „направило сериозна грешка“ при изстрелването на баражни ракети в Южен и Централен Израел.

„Държавата Израел ще спечели тази война“, каза Галант.

Каква е позицията на България

"Категорично осъждам терористичните атаки на „Хамас” над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", заяви премиерът акад. Николай Денков в позиция, разпространена в събота от пресслужбата на Министерския съвет.


Още от Свят