Израел нареди "пълна обсада" на Газа и мобилизира 300 000 резервисти

17:28, 09 октомври 2023
Израелската армия заяви, че преминава към офанзива
Израел е бомбардирал повече от 1000 цели в Газа през нощта
Израел е бомбардирал повече от 1000 цели в Газа през нощта

Израел нареди "пълна обсада" на Газа и мобилизира 300 000 резервисти два дни след безпрецедентна атака от Хамас.

Израелската армия заяви в понеделник, че преминава към офанзива, след като си възвърна контрола върху територията, съседна на палестинския анклав.

"Издадох заповед - Газа ще бъде под пълна обсада. Няма да има електричество, храна или горивo. Ние се борим с варвари и ще отговорим по съответния начин", каза Йоав Галант, министър на отбраната

Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че повикването на 300 000 резервисти е най-голямото в историята на страната, въпреки че не всички ще бъдат изпратени до границата с Газа.

"Никога не сме набирали толкова много резервисти в такъв мащаб. Преминаваме в настъпление“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Министърът на енергетиката Израел Кац заяви, че е инструктирал властите да спрат водата за Газа. Страната вече строго ограничава движението в и извън територията, но през последните години разхлаби някои от тези правила като част от непреките преговори с Хамас.

Ескалацията на ограниченията бележи драматичен удар за Газа, която е силно зависима от своя съсед за основни доставки, включително електричество и гориво.

Повече от 1100 души са загинали след изненадващото нападение на Хамас, като Израел твърди, че повече от 700 цивилни и войници са били убити. Още 493 са смъртните случая в средиземноморския анклав. Най-малко 100 души са отвлечени.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че девет американци са били убити в конфликта, най-смъртоносният в Израел от 1948 г. насам, като добави, че други остават в неизвестност. Франция съобщи, че един от нейните граждани е загинал, докато Испания заяви, че двама нейни граждани са били засегнати от атаката.

Chevron заяви в понеделник, че е получил указания от израелското министерство на енергетиката да спре производството в своето офшорно газово находище Тамар в Средиземно море.

Израел е бомбардирал повече от 1000 цели в Газа през нощта, разположил е четири военни дивизии на юг и е предприел стъпки за осигуряване на северната си граница с Ливан, където в неделя въоръжената групировка Хизбула обстреля с минохвъргачки израелска военна база в окупираните Голански възвишения.

От събота базираните в Газа екстремисти са изстреляли повече от 4500 ракети безразборно по Ерусалим, Тел Авив, Ашкелон, Ашдод и други градове.

Служители на ООН казаха, че повече от 123 000 души са били разселени в Газа към събота вечерта след израелските въздушни удари, някои от които удариха жилищни сгради. Агенцията на ООН за палестинските бежанци изчисли, че повече от 73 000 души се приютяват в 64 училища в Газа.

Германия и Австрия спряха всякаква помощ за Палестина - на обща стойност 144 милиона евро - в отговор на атаката на Хамас. Други държави от ЕС настояват блока като цяло да предприеме подобна стъпка.

Европейските газови фючърси се покачиха с около 13 процента след новината, че Израел е наредил спирането на производството от находището Тамар.

Цените на петрола се повишиха с около 3% в понеделник до малко под 87 долара за барел, след като преди това достигнаха 89 долара поради опасения, че последствията от конфликта може да се разширят в региона.

Няколко международни авиокомпании - включително Cathay Pacific, easyJet и Lufthansa - спряха полетите до Израел след избухването на конфликта, като 23 процента от полетите от международното летище Бен Гурион в Тел Авив бяха отменени, според данни от FlightRadar 24.

Израел засега не коментира евентуално участие на Иран, но допуска такова.

Иран отрича каквато и да е роля в изненадващото нападение и външното министерство заяви, че ще отговори на всякакви заплахи и обвинения за предполагаемото му участие.

САЩ заявиха, че ще преместят ударна група от самолетоносачи и изтребители в източното Средиземноморие и ще доставят на Израел боеприпаси, за да подкрепят усилията за възстановяване на контрола над района.

Още от Свят