Италия и Либия включиха енергийна сделка за 8 млрд. долара

13:18, 29 януари 2023
Италианският премиер Джорджия Мелони обяви, че страната й иска да стане газов хъб за Европа
Италия и Либия включиха енергийна сделка за 8 млрд. долара
Снимка: AFP

Енергиен договор за добив на газ на стойност 8 млрд. долара подписаха италианската компания Eni и либийската National Oil Corp. (Nоc). 

Италиянският премиер Джорджия Мелони посети либийската столица Триполи по повод подписването и проведе разговори, насочени към укрепване на енергийните и миграционните връзки със северноафриканската държава.

Съгласно споразумението Eni ще инвестира в либийски газови находища като част от по-широка стратегия за осигуряване на повече петрол и газ от Северна Африка.

Мелони също се стреми да засили връзките в областта на сигурността, насочени към намаляване на нелегалната имиграция през Средиземно море към Италия.

Сделката между Eni и либийската Noc е първият голям газов проект в страната от 2000 г. насам, каза Eni в изявление в събота.

Производството на газ ще започне през 2026 г. и ще достигне връх от 750 милиона кубически фута газ на ден, според компанията. Споразумението ще генерира 13 милиарда долара приходи за Либия, се казва в изявление на Noc.

Споразумението „е повратна точка за обновения нефтен и газов сектор на Либия и сигнал към света, че сме отворени за бизнес“, каза председателят на Noc Фархат Бенгдара. Две офшорни платформи ще бъдат свързани към завода на Eni Mellitah, а сделката ще включва и завод за улавяне и секвестиране на въглерод.

Eni и Noc също водят преговори за разработване на полето Bouri 2, добави той. Откритията през последните 4 години могат да увеличат производството на газ до повече от 4 милиарда кубически фута, каза председателят на Noc.

Сделката „засилва ролята на Eni като основна компания, работеща в Либия“, каза изпълнителният директор на Eni Клаудио Дескалзи по време на посещението в събота, според информационна агенция Ansa.

По-здрави връзки

По време на посещението си Мелони се срещна с премиера Абдул Хамид Дбейба, който ръководи базираната в Триполи администрация, която контролира част от разделената страна. Фатхи Башага ръководи друга администрация, базирана в централния град Сирт. Смята се, че стотици чуждестранни наемници също остават в страната.

Италия иска да помогне за стабилизирането на страната и да ускори процеса към избори, които първоначално бяха планирани за 2022 г., каза Мелони в изявление за пресата в Триполи. Сделката на Eni с NOC е стъпка към изпълнение на амбицията на Италия да стане „център за доставките на газ в Европа“, добави тя.

„Незаконната миграция от Либия към Италия все още е висока“, каза Мелони. „Незаконните влизания в Италия представляват над 50% от хората, които идват от Либия, и усилията за борба с трафика на хора трябва да бъдат засилени.“

Етикети:
Италия, сделка, Либия, природен газ
Още от Свят