Инфлацията в САЩ падна до 3.2% през октомври

15:43, 14 ноември 2023
Потребителските цени отбелязаха понижение за първи път от четири месеца
Потребителските цени са нараснали с 3.2% на годишна база през октомври

Инфлацията в САЩ падна до 3.2 процента през октомври, отбелязвайки първия си спад от четири месеца.

Потребителските цени са нараснали с 3.2% на годишна база през октомври, което е спад от годишен темп от 3.7% през септември.

По-рано този месец  Федералният резерв остави референтния си лихвен процент непроменен на 22-годишен връх и инвеститорите стават все по-уверени, че лихвите са достигнали своя ик.

Фючърсните пазари в понеделник следобед оценяваха 13% шанс за по-нататъшно повишаване на лихвите на следващата среща на Фед за определяне на лихвите в средата на декември.

Базисната инфлация – която премахва нестабилните цени на храните и енергията – също беше малко по-слаба от прогнозите на икономистите, спадайки от 4.1% на 4.0% на годишна база. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта миналата седмица, че политиците няма да бъдат „подведени от няколко добри месеца на данни“ и че централната банка може да затегне допълнително паричната политика, ако е необходимо, въпреки че официалните лица не показват никакво намерение незабавно да повишат лихвите извън текущия диапазон от 5.25-5.5 на сто.

По-силният от очаквания растеж на брутния вътрешен продукт разпали опасенията, че забавянето на инфлацията може да спре, но Пауъл каза миналата седмица, че той и колегите му очакват темпото на икономическа експанзия да се забави. 

Вместо ново увеличение на лихвените проценти, Фед вероятно ще отложи времето за намаляване на лихвените проценти по-дълбоко до 2024 г., ако потребителските цени останат упорито високи.

Една потенциална пречка е, че по-голямото доверие в икономиката може да намали доходността на държавните облигации, което от своя страна да намали цената на капитала за компаниите, като по този начин предизвика нов ръст на инфлацията.

Затягането на финансовите условия на пазарите на акции и облигации по-рано през есента беше приветствано от служители на Фед, които казаха, че могат да отменят необходимостта от ново повишаване на лихвените проценти. Но този оптимизъм даде тласък на пазарите.

Още от Свят