Илон Мъск призова Федералния резерв да внимава за тежка рецесия

16:03, 30 ноември 2022
Милиардерът с поредно предупреждение за икономически главоболия
Илон Мъск отправи предупреждение към Федералния резерв

Милиардерът Илон Мъск обяви, че идва рецесия и се притеснява, че опитите на Федералния резерв да намали инфлацията може да я влошат. В туит, публикуван в сряда, ръководителят на Tesla и Twitter, призова Фед незабавно да намали темпа на повишенията на лихвените проценти, тъй като рискува "да увеличи вероятността от тежка рецесия".

Мъск изказа мнението си в дискусия с предприемача Винсент Ю, в която се включиха и други богати бизнесмени. Собственикът на социалната мрежа се съгласи и с твърдение, че "Федералният резерв е останал спокоен твърде дълго, тълкувал е напълно погрешно инфлация и се е затегнал паричната политика, без да се отчитат забавящите ефекти от тези увеличения на лихвите, рискувайки да отново да закъснее с осъзнаването на нанесената вреда".


Това не е първият път, когато Мъск предупреждава за предстоящи икономически проблеми, припомня американската телевизия CNBC.

В подобен разговор на 24 октомври най-богатият човек в света оцени, че глобалната рецесия може да продължи "до пролетта на 2024 г.". Тази прогноза дойде на фона на редица икономически предупреждения от други бизнес ръководители, включително изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън и главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон.

Фед изглежда навлиза в късните етапи на кампания за повишаване на лихвените проценти, насочена към справяне с инфлацията, която все още е близо до най-високото си ниво от повече от 40 години. Централната банка започна да увеличава своя референтен лихвен процент през март тази година, като доведе лихвения процент по овърнайт заеми до целеви диапазон от 3.75%-4%.

Очакванията са за още няколко повишения през следващите месеци. През последните дни представители на Фед казаха, че очакват по-малки увеличения в бъдеще от четирите последователни увеличения от 0.75 процентни пункта, последното от които дойде в началото на ноември.

Етикети:
лихвени проценти, Илон Мъск, Федерален резерв, рецесия
Още от Свят