Хуманитарното примирие между Израел и „Хамас” влиза в сила

08:25, 24 ноември 2023
В рамките на четири дни 150 палестински затворници и 50 израелски заложници, предимно жени и деца, ще бъдат освободени поетапно
Очаква се в Ивицата Газа да влизат по 200 камиона на ден, натоварени с хуманитарна помощ

Хуманитарното примирие между Израел и „Хамас” влиза в сила от тази сутрин.

В рамките на четири дни 150 палестински затворници и 50 израелски заложници, предимно жени и деца, ще бъдат освободени поетапно.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че Израел е получил списък с имена на жените и децата, държани от Хамас, които се очаква да бъдат освободени днес.

"Беше тежка и напрегната вечер за всички нас, особено за семействата, чийто близки бяха отвлечени. Получихме първоначален списък с имена на жени и деца, държани за заложници, които се очаква да бъдат освободени в първата фаза от сделката. Уведомленията бяха предадени с необходимата деликатност и сдържаност на семействата. Следващите дни ще бъдат сложни. Нищо не е свършило, докато не се случи, може да настъпят промени през цялото време", каза той.

Очаква се в Ивицата Газа да влизат по 200 камиона на ден, натоварени с хуманитарна помощ.

Междувременно Израел обяви, че ще продължи интензивните си военни действия в палестинския анклав поне още два месеца след края на временното примирие.

Примирието е първото от началото на разрушителната израелска офанзива, чиито бомбардировки, според палестинската страна, убиха повече от 13 хил. цивилни в изключително гъсто населената Газа и оставиха близо две трети от населението бездомно.

Етикети:
война, Израел, Хамас
Още от Свят