Глобалният дълг се е увеличил до рекордните 307,4 трилиона долара през третото тримесечие на годината

08:45, 17 ноември 2023
Глобалният дълг ще достигне 310 трилиона долара до края на 2023 г., показва анализ на Института за международни финанси
Глобалният дълг се е увеличил
Най-много за повишаването му са допринесли страните с развити икономики, начело със САЩ, Япония, Франция и Обединеното кралство

Глобалният дълг се е увеличил до рекордните 307,4 трилиона долара през третото тримесечие на годината.

Това показва доклад на Института за международни финанси (Institute of International Finance), наричан "банката на централните банки".

В анализа се посочва още съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт при страните с развиващи се икономики е достигнало най-високото ниво в историята.

Глобалният дълг ще достигне 310 трилиона долара до края на 2023 г., според Института.

Това представлява повишение с 25 на сто в рамките на 5 години. Финансовата асоциация предупреждава, че популистките мерки, които предприемат правителствата на редица страни, може да увеличи още повече нивото на глобалния дълг през тази година.

Най-много за повишаването му (две трети от новия дълг) са допринесли страните с развити икономики, начело със САЩ, Япония, Франция и Обединеното кралство, се посочва в доклада.

Средното съотношение на държавния дълг към БВП е достигнало 255 процента при развиващите се икономики, начело с Русия, Китай, Саудитска Арабия и Малайзия, според ИМФ.

Етикети:
увеличение, Глобален дълг
Още от Свят