Германия и Франция обединяват сили срещу Байдън в битката за субсидиите

17:08, 23 ноември 2022
Най-големите икономики в ЕС оставят на заден план неотдавнашните си противоречия, за да настояват за действия на ЕС на фона на опасенията от търговска война
Германия и Франция обединяват сили срещи американски закон
Париж и Берлин са все по-разочаровани от факта, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не проявява интерес да отговори на техните опасения относно Закона за намаляване на инфлацията

Германия и Франция настояха за по-строги индустриални политики, като например повече държавни субсидии за европейските предприятия, за да се противопоставят на заплахата от американските реформи, които рискуват да предизвикат трансатлантическа търговска война, предаде Политико.

Двете водещи икономики в ЕС оставиха настрана противоречията си от последните седмици, за да публикуват съвместно изявление, в което обещаха да "проучат възможностите за индустриална политика", за да защитят европейските индустрии от дискриминационните търговски мерки на Вашингтон, а също и на Пекин.

Декларацията, която идва след двудневни министерски срещи на високо равнище в Париж - включително френският президент Еманюел Макрон, който покани германския външен министър Аналена Баербок и министъра на икономиката Роберт Хабек в Елисейския дворец - е сигнал за ескалация на европейските усилия за защита на родното производство от заплахата от нелоялна конкуренция от страна на САЩ.

Париж и Берлин са все по-разочаровани от факта, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не проявява интерес да отговори на техните опасения относно Закона за намаляване на инфлацията - пакет от субсидии и данъчни облекчения на стойност 369 млрд. долара за стимулиране на американския зелен бизнес. От европейска гледна точка американският закон е протекционистична мярка, тъй като насърчава компаниите да прехвърлят инвестиции от Европа и стимулира клиентите да "купуват американско", когато става въпрос за закупуване на електромобил.

И все пак, след като остават само шест седмици до влизането в сила на окончателните разпоредби на американския закон на 1 януари, а преговорите за разумно споразумение с Вашингтон не бележат особен напредък, правителството в Берлин е все по-убедено, че трябва да обедини усилията си с Париж и да подкрепи френския стремеж за по-субсидирана индустриална политика на ЕС.

Целта е да се създадат по-добри условия за бизнес, за да се гарантира, че Европа ще остане място за инвестиции в изключително важни бъдещи зелени технологии като батерии, водород или слънчеви панели.

Във вторник този нов съюз в областта на индустриалната политика между Берлин и Париж започна да се оформя под формата на съвместно изявление на Хабек и френския му колега Бруно Льо Мер.

"Призоваваме за индустриална политика на ЕС, която да даде възможност на нашите компании да процъфтяват в глобалната конкуренция", се казва в изявлението и се добавя, че "искаме да координираме тясно европейския подход към предизвикателства като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ".

Въпреки че в изявлението се избягва директното използване на думата "субсидии", вместо това в него се говори за необходимостта от "проучване на възможностите на индустриалната политика за предотвратяване на негативните ефекти от протекционистичните мерки на трети държави" и за "изграждане на европейска платформа за трансформационни технологии". Текстът също така призовава Европейската комисия да ускори процедурите за одобряване на субсидиите по така наречените важни проекти от общ европейски интерес.

В текста обаче се подчертава, че всички мерки за държавна помощ на ЕС трябва да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация, което означава, че те не трябва да дискриминират чуждестранните инвеститори.

Френско-германският натиск, който следва неотдавнашното напрежение между двете страни, идва на фона на нарастващите опасения в Берлин, че американският закон, както и високите цени на енергията в Европа, ще накарат все повече компании да спрат инвестициите си или дори да прекратят дейността си, за да се преместят вместо това в САЩ или Китай.

Последният от мохиканите

"Навлязохме в нова глобализация", заяви Льо Мер. "Китай е в тази глобализация от много дълго време с огромни държавни помощи, които са запазени изключително за китайски продукти, факт е, че САЩ току-що навлязоха в тази нова глобализация пред очите ни, за да развият индустриалния си капацитет на американска земя. Европа не трябва да бъде последният от мохиканите."

Междувременно Германия продължава да е загрижена всеки отговор на американския закон да не предизвика търговска война. Във вторник германският канцлер Олаф Шолц предупреди за "надпревара в областта на субсидиите и защитните мита, каквато някои виждат, че ни очаква в резултат на американския закон за намаляване на инфлацията".

В речта си на икономическа среща на върха в Берлин, организирана от германския вестник Süddeutsche Zeitung, Шолц също така изказа предположение, че ограничено търговско споразумение между ЕС и САЩ би могло да спомогне за намаляване на подобно напрежение. "Трябва също така да разгледаме още веднъж много внимателно идеята за споразумение за промишлени тарифи със Съединените щати", каза Шолц.

Представители на САЩ призоваха ЕС да избягва да влиза в търговски спорове с Вашингтон и предложиха на Европа вместо това да копира американския модел на субсидиране за собствените си индустрии.

Етикети:
Франция, Германия, Джо Байдън
Още от Свят