Германия, Франция и Италия със споразумение за регулирането на изкуствения интелект

09:08, 19 ноември 2023
Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС в момента преговарят как блокът да се позиционира в тази нова област

Споразумение за това как изкуственият интелект (AI) трябва да бъде регулиран в бъдеще е постигнато от Германия, Франция и Италия, според общ документ, който се очаква да ускори преговорите на европейско ниво.

Трите правителства подкрепят обвързващи доброволни ангажименти както за големи, така и за малки доставчици на AI в Европейския съюз.

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС в момента преговарят как блокът да се позиционира в тази нова област.

Парламентът представи „Закон за AI“ през юни с цел предотвратяване на рисковете за безопасността от приложения и избягване на дискриминационни ефекти, но без да забавя иновативната сила на тази нова технология в Европа.

По време на дискусиите Европейският парламент предложи кодексът за поведение първоначално да бъде обвързващ само за основните доставчици на изкуствен интелект, които са предимно от САЩ

Трите правителства обаче предупредиха срещу това очевидно конкурентно предимство за по-малките европейски доставчици. Това може да доведе до по-малко доверие в сигурността на тези по-малки доставчици и следователно до по-малко клиенти, казаха те.

Следователно правилата за поведение и прозрачност трябва да бъдат задължителни за всички.

Според трите страни първоначално не трябва да се налагат санкции за нарушения. Въпреки това, ако след определен период от време се установят нарушения на кодекса за поведение, може да се създаде система от санкции. В бъдеще европейски орган ще наблюдава спазването на стандартите, се казва в документа..

Министерството на икономиката на Германия, което отговаря за темата заедно с Министерството на цифровите въпроси, каза, че законите и държавният контрол не трябва да регулират самия AI, а по-скоро неговото приложение.

Разработването на AI модели, които все още не се използват или не са пуснати на пазара, не трябва да се регулира отделно от държавата.

Германското правителство е домакин на цифрова среща на върха в Йена, провинция Тюрингия, в понеделник и вторник, която ще включва представители на политиката, бизнеса и науката.

Въпросите около изкуствения интелект ще бъдат на дневен ред, когато германското и италианското правителства проведат разговори в Берлин в сряда.

Още от Свят