Газовата криза в Европа ще се задълбочи

16:35, 05 октомври 2022
Европейските страни са напълнили резервоарите за съхранение до около 90% от капацитета им
Предстоящата зиам на този етап изглежда обезпечена и без доставки от Русия
До избухването на войната в Украйна в края на февруари газопроводът "Северен поток" под Балтийско море от Русия за Германия беше един от основните източници на газ за Западна Европа.

Според ръководителя на Международната агенция по енергетика Европа може да изкара студените зимни месеци с помощта на препълнените си резервоари с природен газ въпреки спада на доставките от бившия основен доставчик Русия, за да изпадне в по-дълбока енергийна криза през следващата година, предаде Ройтерс.

Според ръководителя на Международната агенция по енергетика Европа може да изкара студените зимни месеци с помощта на препълнените си резервоари с природен газ въпреки спада на доставките от бившия основен доставчик Русия, за да изпадне в по-дълбока енергийна криза през следващата година.

Европейските страни са напълнили резервоарите за съхранение до около 90% от капацитета им, след като Русия намали доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията й в Украйна.

Цените на газа, които рязко се повишиха в месеците след началото на войната, се понижиха, но това може да се окаже краткотрайно, тъй като страните се конкурират да купуват втечнен природен газ (LNG) и други алтернативи на руските доставки по тръбопроводи.

Европейският съюз обмисля да наложи таван на цените, за да се справи с болките, свързани с цените на газа, но 27-те държави са разделени, тъй като някои от тях се опасяват, че това може да затрудни осигуряването на доставките.

"С почти 90 % от газовите хранилища Европа ще преживее предстоящата зима, стига да няма политически или технически изненади", заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на базираната в Париж МАЕ, пред журналисти във Финландия.

Истинските предизвикателства обаче ще започнат през февруари или март, когато хранилищата ще трябва да се запълнят отново, след като голямото търсене през зимата ги е източило до 25-30%.

"Тази зима е трудна, но следващата също може да бъде много трудна", каза Бирол.

До избухването на войната в Украйна в края на февруари газопроводът "Северен поток" под Балтийско море от Русия за Германия беше един от основните източници на газ за Западна Европа.

Три от четирите линии бяха изключени поради саботаж, който според Запада и Русия е причинил огромни течове, а датските власти съобщиха, че във вторник четвъртата линия е била разхерметизирана.

САБОТАЖ?

В петък президентът Владимир Путин обвини Съединените щати и техните съюзници - твърдения, отхвърлени от Вашингтон. Русия отхвърли това, което нарече "глупави" теории на Запад, че сама е саботирала тръбопроводите.

В сряда Кремъл заяви, че Русия трябва да участва в разследването на експлозиите от миналата седмица в двата газопровода "Северен поток" под Балтийско море.

"Досега от тези пресконференции, които се проведоха в Дания и Швеция, чухме обезпокоителни изявления, че е изключено каквото и да е сътрудничество с руската страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ние, очевидно, ще чакаме някакво разяснение по този въпрос, тъй като смятаме, че определено участието на руската страна в огледа на повредения район и в разследването на случилото се трябва да бъде задължително."

По-рано напрежението намаля, тъй като в сряда руската енергийна компания "Газпром" възобнови износа на газ за Италия през Австрия, след като разреши проблема с гаранциите, довел до спирането на потоците през уикенда.

Подробностите по плана на ЕС за ограничаване на цените все още предстои да бъдат уточнени. Той се подкрепя от повечето държави, които виждат в него начин за справяне с инфлацията, но се сблъсква с опозиция от страна на Германия, Дания и Нидерландия, които изразяват опасения, че това ще затрудни осигуряването на доставки.

Лидерите на 27-те държави от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в Прага в петък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че един от въпросите е да се гарантира, че държавите членки няма да се надпреварват взаимно за газ на световните пазари и да повишават цените, и че трябва да започнат съвместно да купуват газ.


Етикети:
газ, Русия, Европа
Още от Свят