Френският външен министър призовава Иран да приеме ядренaта сделка

07:38, 20 септември 2022
Според Катрин Колона Иран няма да получи по-добро предложение
Френският външен министър Катерин Колона говори за ядрената сделка
Позовавайки се на шестте други страни по ядреното споразумение, Колона заяви: "Многократно сме заявявали, всеки от нас, а понякога и заедно, както миналата седмица, че няма да има по-добра оферта за Иран и че тежестта наистина е върху Иран да вземе своето решение."

Външният министър на Франция призова Иран да приеме последното предложение, което е на масата, за да съживи ядреното споразумение от 2015 г. със САЩ, насочено към ограничаване на ядрената му програма. Тя заяви, че прозорецът на възможностите "е на път да се затвори".

На обширна пресконференция в кулоарите на тазгодишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН Катрин Колона заяви, че прозорецът е бил малко отворен в края на август, но Иран "се е върнал" с други въпроси, свързани със задълженията му по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, смятан за крайъгълен камък на ядреното разоръжаване.

Тя не даде подробности. Но съгласно разпоредбите на договора петте първоначални ядрени сили - Съединените щати, Китай, Русия (тогава Съветски съюз), Великобритания и Франция - се съгласиха да преговарят за премахване на арсеналите си един ден. Държавите без ядрени оръжия обещаха да не се сдобиват с такива в замяна на гаранция, че ще могат да развиват ядрена енергия за мирни цели.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от споразумението с петте ядрени сили и Германия, което повиши напрежението в целия Близък изток и предизвика поредица от нападения и инциденти. Администрацията на президента Джо Байдън работи за подновяване на споразумението, което наложи ограничения на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкциите за милиарди долари, които Иран настоява, че никога не е получавал.

Позовавайки се на шестте други страни по ядреното споразумение, Колона заяви: "Многократно сме заявявали, всеки от нас, а понякога и заедно, както миналата седмица, че няма да има по-добра оферта за Иран и че тежестта наистина е върху Иран да вземе своето решение."

По друг ядрен въпрос Колона заяви, че Франция ще свика в сряда среща с ръководителя на ядрената комисия на ООН Рафаел Гроси относно несигурното състояние на ядрената централа в Запорожие в югоизточна Украйна. 

В централата и около нея е имало обстрел и Колона заяви, че е разговаряла с руския външен министър Сергей Лавров в понеделник сутринта за необходимостта Украйна, Русия и всички страни в света "да избегнат ядрена катастрофа".

Тя каза, че Лавров изглежда е бил "отворен да изслуша някакво подробно предложение" на Гроси, който е призовал за създаване на "зона за защита на ядрената безопасност и сигурност" около централата в Запорожие.

Колона обвини Русия, че атакува основите на Организацията на обединените нации, като води неоправданата си война срещу Украйна "по много брутален начин" с обстрел на цивилни обекти, насилствени действия, "изнасилвания, мъчения и насилствена ликвидация".

"Всичко това са военни престъпления", каза тя.

Френският министър заяви, че във войната Русия преминава три прага: правен праг, като нарушава правилата за отношения между държавите в Устава на ООН, които призовават за мирно уреждане на споровете; морален праг "поради мащабите на престъпленията, извършени в Украйна"; и политически праг, като дестабилизира световната продоволствена и енергийна сигурност.

Колона също така призова Китай да спре "много агресивното" си поведение спрямо Тайван. Тя подчерта, че "статуквото не трябва да бъде поставяно под въпрос от страна на Китай и то чрез използване на средства, които не са мирни". Нейните коментари последваха изявлението на Байдън, излъчено в неделя в предаването "60 минути" на CBS News, че американските сили ще защитават Тайван, ако Пекин се опита да нахлуе.

В понеделник китайското правителство осъди забележките на американския президент, като заяви, че те нарушават ангажимента на САЩ да не подкрепят официалната независимост на Тайван - стъпка, която според Пекин би довела до война. Коментарът на Байдън се прибави към проявите на официална американска подкрепа за островната демокрация в лицето на нарастващите демонстрации на сила от страна на управляващата комунистическа партия на континента, която твърди, че Тайван е част от нейната територия.


Етикети:
ООН, Франция, Иран, ядрена сделка, Катрин Колона
Още от Свят