Финландия ще затвори гранични пунктове с Русия

17:20, 16 ноември 2023
Правителството на Финландия смята, че влизането мигрантите е "подпомагано, насърчавано и организирано“.

Финландия обяви, че ще затвори гранични пунктове с Русия заради наплив на мигранти.

"Днес правителството взе решение да затвори четири гранично-пропускателните пунктове на сухопътната граница между Финландия и Русия“, каза министърът на вътрешните работи Мари Рантане.

Той посочи, че има „различни признаци, че влизането във Финландия е подпомагано, насърчавано и организирано“.

И преди Финландия е изказвала опасения, че заради присъединяването си към НАТО очаква от Русия целенасочено да се опитва да подкопае сигурността в страната.

"Бяхме подготвени за различни действия, злонамереност, от страна на Русия и затова тази ситуация не е изненада“, казва премиерът Петери Орпо.

Присъединяването на  Финландия към НАТО през април бе оценено от Москва като „нападение срещу нейната сигурност“. Русия заплаши да предприеме контрамерки в тактически и стратегически план.

Според изявлението на граничната охрана в четвъртък 280 кандидати за убежище са преминали границата от септември.

Рантанен обаче заяви: „Цифрите не са голяма работа. Това не е нормален въпрос относно политиката за предоставяне на убежище. Това е случай, в който имаме индикации и информация, че хората биват насочвани във Финландия“, каза Рантанен.

Потокът от мигранти „представлява сериозна заплаха за националната сигурност... обременявайки операциите на властите в източната гранична зона“, според Марку Хасинен, заместник-началник на финландската гранична охрана.

Четирите пропускателни пункта в най-населените южни райони ще бъдат затворени поетапно до 18 февруари 2024 г.

Още от Свят