Европейските лидери на спешна среща заради войната между Израел и "Хамас"

10:11, 15 октомври 2023
Междувременно израелският премиер Нетаняху посети границата между Израел и ивицата Газа
Среща в ЕС заради войната в Израел
В същото време Израел е отложил сухопътното си настъпление в ивицата Газа поради неблагоприятни метеорологични условия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика видеосреща на лидерите на ЕС през следващата седмица.

Тема на разговорите ще бъде войната между Израел и „Хамас” след като конфликтът навлезе във втората си седмица.

"От изключителна важност е Европейският съвет, в съответствие с Договорите и нашите ценности, да определи общата ни позиция и да установи ясен единен курс на действие, който да отразява сложността на развиващата се ситуация", каза Мишел в официално изявление.

Междувременно израелският премиер Нетаняху посети границата между Израел и ивицата Газа.

Той посети граничната зона край Газа за първи път, откакто бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас" атакуваха Израел, предаде ДПА.

"Нетаняху посети кибуците Беери и Кфар Аза, за да види домовете, разрушени при ужасяващото клане от миналия уикенд", посочват от неговата канцелария.

В същото време Израел е отложил сухопътното си настъпление в ивицата Газа поради неблагоприятни метеорологични условия, написа "Ню Йорк таймс".

Сухопътното настъпление на Израел трябваше да започне този уикенд, като най-често се споменаваше вчерашната вечер, но е било отложено с няколко дни, отчасти поради прогнозите за облачното време, информира американският в. "Ню Йорк таймс". То би затруднило пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, допълва медията, която се позовава на трима анонимни висши израелски офицери.

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното ръководство на радикалното палестинско движение "Хамас", което изстреля хиляди ракети срещу израелската територия, а стотици от бойците му нахлуха на нея през съборените гранични огради в безпрецедентната изненадваща атака сутринта на 7 октомври. Кръвопролитието остави след себе си 1300 убити.

Етикети:
ЕС, война, среща, Израел
Още от Свят