Европейската комисия утроява хуманитарната си помощ за Газа

15:19, 15 октомври 2023
Във вторник ще се състои извънредна среща на лидерите от ЕС заради войната между Израел и "Хамас"
Фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел в петък, за да отдадат почит на жертвите на нападението на "Хамас" срещу Израел

Изпълнителният орган на ЕС ще увеличи финансирането на хуманитарната помощ за ивицата Газа от 25 на 75 млн. евро, съобщи "Политико".

Съобщението беше направено след телефонен разговор между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който беше една от водещите международни фигури, призоваващи Израел за сдържаност в отговор на нападението на "Хамас".

Фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел в петък, за да отдадат почит на жертвите на нападението на "Хамас" срещу Израел, което отне живота на повече от 1300 души.

По-рано през седмицата външните министри на ЕС подчертаха необходимостта от сдържаност и призоваха да бъдат допуснати храни, вода и лекарства в ивицата Газа, както и осъдиха нападението на "Хамас" срещу Израел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна виртуална среща на лидерите на ЕС за вторник, за да се установи "ясен единен курс на действие, който да отразява сложността на развиващата се ситуация".

"От изключителна важност е Европейският съвет, в съответствие с Договорите и нашите ценности, да определи общата ни позиция и да установи ясен единен курс на действие, който да отразява сложността на развиващата се ситуация", каза Мишел в официално изявление.

В понеделник комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването, обяви, че цялата помощ за Палестина ще бъде спряна, а часове по-късно ЕС поясни, че всъщност помощта няма да бъде спряна, а ще бъде преразгледана.

В същото време Израел е отложил сухопътното си настъпление в ивицата Газа поради неблагоприятни метеорологични условия, написа "Ню Йорк таймс".

Сухопътното настъпление на Израел трябваше да започне този уикенд, като най-често се споменаваше вчерашната вечер, но е било отложено с няколко дни, отчасти поради прогнозите за облачното време, информира американският в. "Ню Йорк таймс". То би затруднило пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, допълва медията, която се позовава на трима анонимни висши израелски офицери.

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното ръководство на радикалното палестинско движение "Хамас", което изстреля хиляди ракети срещу израелската територия, а стотици от бойците му нахлуха на нея през съборените гранични огради в безпрецедентната изненадваща атака сутринта на 7 октомври. Кръвопролитието остави след себе си 1300 убити.

Етикети:
ЕС, Израел, ивицата Газа
Още от Свят