ЕС замрази помощите за палестинците

19:20, 09 октомври 2023
Европейската комисия спира всички плащания към палестинските територии до второ нареждане
Оливер Вархели, комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването.
"Мащабът на терора и бруталността срещу Израел и неговия народ е повратна точка“, каза Оливер Вархели, комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването.

Европейската комисия заяви в понеделник, че преразглежда пълния си портфейл от помощ за развитие на палестинците на стойност 691 милиона евро и незабавно спира всички плащания до второ нареждане.

"Мащабът на терора и бруталността срещу Израел и неговия народ е повратна точка“, каза Оливер Вархели, комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването.

"Сега трябва да се обърне внимание на основите на мира, толерантността и съвместното съществуване. Подбуждането към омраза, насилието и възхвалата на терора са отровили умовете на твърде много. Имаме нужда действие и имаме нужда от него сега", добави той. 

ЕС е един от най-големите доставчици на финансова помощ за палестинските територии и е планирал около 1.2 милиарда евро инвестиции между 2021 г. и 2024 г., предимно в здравеопазване и образование. Според говорител на ЕК средствата не подкрепят "пряко или косвено" Хамас, която ЕС и други класифицират като терористична организация.

В Германия министърът на развитието Свеня Шулце обяви в неделя, че германската финансова помощ за палестинците ще бъде преразгледана, докато външният министър на Австрия също каза, че плащанията са спрени преди спиране на сътрудничеството за развитие.

Министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат в Брюксел във вторник, за да обсъдят ситуацията, съобщи Жозеп Борел, върховният представител на блока по външните работи.

Още от Свят