ЕС обсъжда санкции срещу Русия

14:35, 22 септември 2022
Консенсусът може да се окаже трудно постижим, тъй като мерките, предназначени да накажат Москва, се отразяват на техните собствени икономики
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви в сряда, че "Русия, нейното политическо ръководство и всички, които участват в организирането на тези "референдуми", както и в други нарушения на международното право и международното хуманитарно право в Украйна, ще бъдат подведени под отговорност"

Европейският съюз изглежда решен да отговори на новите опити на Русия да анексира части от Украйна с нови санкции, но намирането на консенсус между страните членки става все по-трудно, тъй като мерките, предназначени да накажат Москва, се отразяват на техните собствени икономики.

27-те държави от блока наложиха шест кръга от санкции на Русия, откакто президентът Владимир Путин нареди на своите сили да влязат в Украйна на 24 февруари. Санкциите засегнаха банки, компании и пазари, дори части от чувствителния енергиен сектор, а повече от 1200 длъжностни лица бяха подложени на замразяване на активи и забрана за пътуване.

Това, което в миналото можеше да отнеме години, за да се постигне съгласие, беше постигнато за малко повече от три месеца - относително светкавично за ЕС. Но европейските икономики, които вече бяха засегнати от пандемията COVID-19, сега се борят с високата инфлация, с неимоверно високите цени на електроенергията и природния газ.

Поводът ЕС да действа отново беше съобщението, че контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна планират да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Това може да позволи на Москва да ескалира войната, особено след решението на Путин да призове 300 000 военни резервисти.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви в сряда, че "Русия, нейното политическо ръководство и всички, които участват в организирането на тези "референдуми", както и в други нарушения на международното право и международното хуманитарно право в Украйна, ще бъдат подведени под отговорност".

"Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат предложени възможно най-скоро в координация с нашите партньори", каза той в изявление, след като председателстваше извънредна среща на външните министри на ЕС в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Но политическите декларации на официалните лица, базирани в Брюксел, са лесната част. Постигането на съгласие за нови мерки се оказа изключително трудно. Енергийните интереси са особено трудни за преодоляване. Унгария се противопоставя на санкциите, които биха могли да засегнат доставките ѝ от Русия, но не е единствена, която се колебае.

Последният кръг от санкции беше обявен на 4 май, но беше договорен едва четири седмици по-късно, тъй като опасенията за петрола разделиха страните членки. Вместо нов набор от санкции, през юли беше запечатан пакет от мерки за "поддържане и привеждане в съответствие", най-вече за отстраняване на пропуски във вече договорените мерки.

Въпреки това кметът на Москва беше един от 54-те души, чиито активи бяха замразени, а Сбербанк - голяма руска финансова институция - също беше подложена на санкции.

Междувременно техническата работа по седмия пакет продължи тихо.

Притиснат от репортери в Ню Йорк за подробности относно това, което може да последва, Борел заяви, че санкциите ще бъдат насочени към "нови области на руската икономика, особено - ако мога да бъда малко по-конкретен - технологичните".

"Сигурен съм, че ще успеем да намерим единодушно съгласие за новия пакет от санкции", каза той.

Урсула фон дер Лайен, която оглавява изпълнителния орган на ЕС - Европейската комисия - отговарящ за изготвянето на повечето от санкциите, също изглеждаше решителна, но едва ли беше по-сговорчива.

"Готови сме да наложим допълнителни икономически разходи на Русия и на физически и юридически лица в Русия и извън нея, които подкрепят (войната) политически или икономически. Освен това ще предложим допълнителен контрол върху износа на граждански технологии, тъй като Русия преминава към пълна военна икономика", заяви тя пред CNN.

Европейската комисия трябва да предложи новите мерки през следващите дни, но това, което в крайна сметка ще бъде договорено, вероятно ще бъде по-малко амбициозно. Новите санкции могат да се появят едва след дълги дебати и извиване на ръце сред 27-те страни членки на ЕС през следващите седмици; вероятно едва след провеждането на референдумите.

Етикети:
Русия, санкции, Европейски съюз
Още от Свят