ЕС бърза да се споразумее за таван на цените на петрола

16:15, 23 септември 2022
Остава неясно доколко ефективен би бил режимът на ценови ограничения, след като Китай и Индия не са съгласни да се присъединят към коалицията
Знамената на Европейския съюз пред централата в Брюксел, Белгия
Приемането на горната граница ще изисква от държавите членки да загърбят националните интереси в полза на европейската солидарност

Държавите членки на Европейския съюз се надпреварват да постигнат политическо споразумение в рамките на няколко седмици, което да наложи ценови таван на руския петрол, предаде Блумбърг.

Според запознати този стремеж е набрал скорост, след като президентът Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на войските в рамките на ескалацията на руската война в Украйна, и вероятно ще бъде включен като част от нов пакет санкции, който ще бъде предложен от Европейската комисия. Въвеждането на таван би присъединило ЕС към усилията на САЩ да попречат на покачването на цената на суровия петрол и да засегнат приходите на Москва.

Но въпреки новите усилия на Комисията, изпълнителния орган на ЕС, и някои държави-членки, планът е изправен пред много препятствия и положителният резултат не е сигурен, казаха хората, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са частни. Решенията за санкции изискват единодушие и са особено сложни в тази ситуация, тъй като всяка държава-членка на ЕС има различни енергийни нужди.

Представители на държавите членки ще се срещнат с Комисията през уикенда, за да обсъдят новите санкции, които освен ограничението за петрола могат да включват допълнителни ограничителни мерки за отделни лица и сектори като технологиите и луксозните стоки, казаха източниците.

Група на седемте

Все още трябва да се уточнят много детайли, включително на каква цена да се определи ограничението, казаха източниците. Остава неясно и как подобно ограничение ще се прилага заедно с ембаргото на ЕС върху руския петрол и забраната за услуги, необходими за транспортирането му, договорени по-рано тази година. Така или иначе, има нужда да се побърза, тъй като горната граница на цените ще трябва да бъде приета преди влизането в сила на мерките на ЕС на 5 декември.

Ръководителят на икономиката на ЕС Паоло Джентилони, след като Групата на седемте постигна политическо споразумение за тавана по-рано този месец, заяви, че Комисията ще работи, за да получи подкрепата на всички държави от блока за мярката.

Представителите на националните правителства в Брюксел ще се стремят да постигнат предварителна сделка за горната граница на цените преди неофициалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 6 октомври. Една от най-големите въпросителни ще бъде Унгария, която често е играла двойнствена роля, когато в ЕС са необходими единодушни решения.

"Предвидими доставки"

Унгарският външен министър Петер Сиярто, който беше единственият представител на ЕС, провел двустранни разговори с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви в петък, че Русия остава незаменим източник на енергия.

"Ако руските доставки на природен газ и суров петрол бъдат прекратени, тогава цялата икономика на Унгария може да спре да работи", каза Сиярто във видеоклип във Facebook. "Ето защо за нас е много важно да имаме предвидими доставки от "Газпром".

Унгарският министър-председател Виктор Орбан започна кампания у дома, в която критикува всякакви енергийни санкции в целия блок. През юни Унгария забави приемането на пакета от санкции на ЕС, насочени срещу суровия петрол, като го подписа едва след като получи изключения, които все пак щяха да позволят на Будапеща да има достъп до петрол по тръбопроводите.

Скок на цените

През юни 27-те държави от блока прекараха седмици в пазарлъци за условията на настоящите мерки за петрола, които включват ембарго върху руския морски петрол и петролни продукти, освобождаване на доставките по тръбопроводи и забрана за предоставяне на услуги, като например застраховане, за руски петролни доставки навсякъде по света. САЩ настояват за разхлабване на тези забрани поради опасения, че те могат да доведат до скок на световните цени на петрола.

Остава неясно доколко ефективен би бил режимът на ценови ограничения, особено след като някои от най-големите купувачи на Русия, включително Китай и Индия, не са се съгласили да се присъединят към него. Представители на САЩ твърдят, че горната граница на цените може да работи дори ако много купувачи не се присъединят официално към коалицията, тъй като те все пак биха могли да използват системата за въздействие при преговорите за договори с Москва, за да договорят по-ниски цени.

Приемането на горната граница също така ще изисква от държавите членки да загърбят националните интереси в полза на европейската солидарност.

Страните от ЕС, които са спечелили изключения за петрола, получаван по техните тръбопроводи, ще искат да гарантират, че те ще останат непокътнати, докато държавите, които внасят по море, биха могли да се опитат да свържат горната граница на цените с предвиденото понастоящем пълно ембарго върху морските доставки, за да изравнят условията на конкуренция, казва един от източниците на Блумбърг. Страните, които извършват морски превози, като Гърция, Кипър и Малта, също биха могли да се опитат да защитят съответните си индустрии от мерките, добави източникът.


Етикети:
Владимир Путин, Европейски съюз, Русия, Украйна
Още от Свят