ЕК обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв

19:24, 30 януари 2023
През септември България първа поиска това на заседанието на Съвета на министрите
ЕК обмисля отваряне на кризисния резерв
Отварянето на резерва се обсъжда заради настояването на няколко държави ЕК да предприеме конкретни действия в помощ на производителите

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв, съобщават от Министерството на земеделието, като се позовават на казаното от еврокомисар Януш Войчеховски по време на провеждащия се днес Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

Отварянето на резерва се обсъжда заради настояването на няколко държави, включително и България, Европейската комисия да предприеме конкретни действия в помощ на европейските производители, които търпят загуби заради войната в Украйна, съобщава БНР. Земеделците в тези държави са затруднени заради вноса на украински земеделски продукти на пазара в Европейския съюз.

Според българската позиция създаването на временни складове за украинско зърно, което е само транзитно, както и нови транспортни коридори, включително железопътни, ще намалят натиска от увеличаващия се внос от Украйна.

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители", е заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев в своето изказване.

По отношение на състоянието на селскостопанските пазари в резултат на усложнената външнополитическа обстановка в Черноморския регион българският заместник-министър е посочил, че у нас смущения се наблюдават при пазара на зърно, в т. ч. маслодаен слънчоглед.

България беше първата страна в Европейския съюз, която поиска отваряне на кризисния резерв по време на заседанието на Съвета на министрите през септември.

Етикети:
ЕК, земеделски резерв
Още от Свят