Джо Байдън одобри бюджета на САЩ в размер на около 1,7 трилиона долара

10:21, 30 декември 2022
В него са включени 44,9 милиарда долара помощ за Киев
Байдън одобри бюджета на САЩ
Законът за финансиране включва приблизително 6% увеличение на разходите за вътрешни инициативи до 772,5 милиарда долара

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета на страната за финансовата 2023-та година. Той е в размер на 1,7 трилиона долара и трябва да поддържа работата на федералното правителство до края на федералната бюджетна година през септември 2023 г. Той предвижда 44,9 милиарда долара помощ за Киев, предава Асошиейтед прес.

"В четвъртък, 29 декември 2022 г., президентът подписа "Закон за консолидираните бюджетни кредити за 2023 г.", предвиждащ консолидирани бюджетни кредити за фискалната година, приключваща на 30 септември 2023 г., както и за спешна помощ, свързана със ситуацията в Украйна, и за други цели", се посочва в писмено изявление на Белия дом.

Камарата на представителите, контролирана от демократите, прие законопроекта 225-201, предимно по партийна линия, точно преди Коледа. Гласуването в долната камара на Конгреса дойде ден след като Сенатът, също воден от демократи, гласува с 68-29 гласа за приемане на законопроекта със значително по-голяма подкрепа на републиканците.

Тогава Байдън каза, че приемането на закона е доказателство, че републиканците и демократите могат да работят заедно.Според американски официални лица инициативата "осигурява необходимите ресурси за подкрепа на Украйна, осигурява най-високото досега ниво на финансиране на Закона за насилието срещу жените и предприема отдавна закъснели стъпки за укрепване на американската демокрация и запазване на волята на народа чрез реформиране на Закона за преброяване на гласовете".

Законът за финансиране включва приблизително 6% увеличение на разходите за вътрешни инициативи до 772,5 милиарда долара. Разходите за отбранителни програми ще се увеличат с около 10% до 858 милиарда долара.

Част от средствата са предназначени за обучение на украинските военни и за попълване на запасите от оръжия, предадени на Киев. В същото време в бюджета за предходната финансова година общата помощ за Украйна беше предвидена в размер на 13,6 млрд. долара. Това е почти три пъти по-малко от планираното за финансовата 2023 г.

Над 300 млн. долара се отпускат за "противодействие на руското влияние", включително за подкрепа на "енергийната независимост и икономическата стабилност" на страните, "подложени на натиск" от страна на Русия. В бюджета беше включено и изменение, което позволява конфискуването на активи на руски бизнесмени, замразени в резултат на санкциите, да бъде прехвърлено на Украйна.

Повече от 38 млрд. долара са предвидени за спешна помощ за пострадалите в западната и югоизточната част на страната от неотдавнашните природни бедствия, включително урагани, торнадо, наводнения и горски пожари. Бюджетът също така повишава заплатите на американските военни с 4,6%, включва около 55,7 млрд. долара за борба с инфлацията и забранява на държавните служители на САЩ да използват китайското приложение за социални мрежи TikTok на служебните си устройства.

Етикети:
бюджет, САЩ, Джо Байдън
Още от Свят