Доналд Туск може да получи възможност да се върне на власт в Полша

12:08, 16 октомври 2023
Досегашните управляващите от "Право и справедливост" вероятно ще загубят мнозинството си
Доналд Туск може да се върне като премиер на Полша

Лидерът на опозицията Доналд Туск може да се върне като премиер на Полша. На парламентарните избори в неделя (15 октомври) досегашните управляващи от "Право и справедливост" (ПИС) печелят според данните от екзитполовете, но без достатъчно гласове, за да управляват самостоятелно или в изцяло дясна коалиция.

Данните сочат, че ПИС и нейният лидер Ярослав Качински печелят 36.6 на сто от гласовете, докато 31% са гласували за Гражданската платформа на Туск. Заедно с други две партии, Гражданска платформа е на път да си осигури 248 от 460-те места долната камара на парламента на Полша, според последната анкета на Ipsos, публикувана в понеделник сутринта.

Туск обеща по време на кампанията да препозиционира Варшава по твърд про-европейски път, да възстанови независимостта на съдиите и да отключи милиарди евро финансиране от ЕС, задържано от Европейската комисия в спор с правителството на ПИС относно съдебните реформи.

"Това е краят на лошите времена. Това е краят на управлението на ПИС. Наистина го направихме. Полша победи, демокрацията победи“, каза Туск в неделя вечер пред поддръжници.

В същото време Качински каза на симпатизантите си, че все още има начин неговата партия да се върне на власт. "Пред нас са дни на битка и различни напрежения. Трябва да имаме надежда и да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ще реализираме нашия проект по различни начини", каза ултраконсервативният лидер. 

"Право и справедливост" първи ще получат възможност да опитат да съставят правителство, ако окончателните резултати потвърдят данните от екзитполовете.

Окончателните резултати от оспорваните избори може да бъдат обявени късно в понеделник или дори във вторник, тъй като преброяването беше усложнено от референдум, който ПИС инициира заедно с изборите. В допитването обаче взеха участие само 40% от избирателите, което означава, че въпросите не е задължително да бъдат отразени в законите.

Нагласите са, че партията на Качински едва ли ще успее да събере мнозинство, дори да направи коалиция с крайнодясната "Конфедерация", която се очаква да спечели само 6.4 процента от гласовете, което се равнява на едва 14 места в парламента.

Световните агенции отбелязват, че дясната коалиция става все по-трудна, след като ПИС и "Конфедерацията" водеха ожесточен спор за Украйна. Крайнодесните обвиниха "Право и справедливост", че правителството е било твърде щедро към украинските бежанци. Напрежението с Киев ескалира, след като Варшава наложи едностранна забрана върху вноса на украинско зърно по-рано тази година.

Социологическите агенции в Полша отчитат рекордна избирателна активност за периода след демократизацията на страната. Твърди се, че 73% от избирателите са отишли до урните, което е ръст от 11% спрямо изборите през 2019 г. 

В публикации се споменава, че ПИС може да имат по-висок резултат в сравнение с прогнозите от екзитполовете. За пример се дават изборите в Словакия преди две седмици, когато прогнозите бяха за победа на про-европейските либерали, но официалните резултати определиха за победител бившия премиер Роберт Фицо 

"Вярваме, че имаме мълчаливо мнозинство. Познавам много гласоподаватели, които не искат да кажат открито, че гласуват за Право и справедливост“, каза Януш Ковалски, заместник-министър на земеделието, преди гласуването в неделя. 

Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Свят