Дефлацията в Китай удари възстановяването на икономиката

09:23, 09 ноември 2023
Икономиката на Китай отново изпадна в дефлация, стимулирана от падащите цени на свинското месо

Икономиката на Китай отново изпадна в дефлация, стимулирана от падащите цени на свинското месо, докато политиците се опитват да възобновят вътрешното търсене в разгара на кризата в сектора на имотите и след края на строгия контрол, свързан с пандемията.

Индексът на потребителските цени е спаднал с 0.2% на годишна база през октомври, показват данни на Националното статистическо бюро в четвъртък.

Производствените цени паднаха за 13-и пореден месец, спадайки с 2.6% на годишна база.

НБС съобщи, че цената на добитъка и месото е паднала със 17.9% като цяло, водена от спад от 30.1% на цените на свинското месо. Цените на нехранителните стоки са нараснали с 0.7 на сто.

Реакцията на китайския пазар беше приглушена в четвъртък, като индексът CSI 300 на листнатите в Шанхай и Шенжен акции остана без промяна.

Икономиката на Китай показа смесени признаци на възстановяване през последните месеци, което накара икономистите да дебатират дали ще постигне официалната цел на правителството за растеж на брутния вътрешен продукт от 5 процента.

Тази седмица МВФ повиши прогнозата си за ръста на БВП на Китай до 5.4 процента, позовавайки се на по-силната подкрепа от политиците, които облекчават паричната политика и ограниченията върху покупките на имоти и ипотеките, за да се опитат да стабилизират пазара на недвижими имоти. Според икономисти обаче Китай страда от дефлация, която се определя не само като спад на потребителските цени, но и на цените на реалните и финансови активи и заплати.

"Това, което Китай има в момента, е нисък процент на базова инфлация, което отразява факта, че вътрешното търсене е доста слабо. Това, което виждаме днес, е резултат по-скоро от излишък на предлагане, отколкото от срив в търсенето", казват от ING.

Други скорошни показатели рисуват смесена картина на икономическото възстановяване. Износът на Китай е намалял с 6.4% в доларово изражение през октомври в сравнение със същия период на предходната година, шести пореден месец на спад. Производствената дейност също се сви през октомври.

Още от Свят