Цените на петрола се повишават с 1 долар

10:25, 17 август 2022
Перспективите за глобална рецесия влияят върху търсенето
Лабиринт от тръби на инсталация за суров петрол в САЩ
Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 82 цента или 0,9% до 93,16 долара за барел тази сутрин.

Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар в сряда, възстановявайки се от шестмесечното дъно, достигнато предишния ден, тъй като неочаквано големият спад на запасите от петрол и бензин в САЩ напомни на инвеститорите, че търсенето остава стабилно, макар и засенчено от перспективата за глобална рецесия.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 82 цента или 0,9% до 93,16 долара за барел тази сутрин.

Фючърсите на суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) също поскъпнаха с 85 цента, или 1%, до 87,38 долара за барел.

Контрактите поевтиняха с около 3% във вторник, тъй като слабите данни за започнатите жилищни сгради в САЩ засилиха опасенията за потенциална глобална рецесия.

"Намаляването на запасите от бензин в САЩ за втора поредна седмица успокои инвеститорите, че търсенето е устойчиво, което подтикна към покупки", заяви Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

"Все пак се очаква петролният пазар да остане под натиск, с доста висока волатилност, поради опасенията за потенциална глобална рецесия", каза той.

Запасите от суров петрол и горива в САЩ са намалели през последната седмица, сочат пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник.

Запасите от суров петрол са намалели с около 448 000 барела за седмицата, приключила на 12 август. Според източниците запасите от бензин са намалели с около 4,5 млн. барела, а тези от дестилати - с около 759 000 барела.

Разширено проучване на Ройтерс показа във вторник, че запасите от суров петрол вероятно са намалели с около 300 000 барела през миналата седмица и запасите от бензин вероятно са спаднали с 1,1 млн. барела, докато запасите от дестилати са се увеличили.

"В момента има редица негативни фактори и рискове за петрола - от заплахата от рецесия до лошите данни в Китай и възможността за ядрена сделка между САЩ и Иран", казва Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda.

"Но суровият петрол се отдръпна доста назад и не можем да забравяме, че в краткосрочен план този пазар остава много свит."

Предлагането на петрол може да се увеличи, ако преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. са успешни, което ще премахне санкциите върху износа на ирански петрол, казаха анализатори.

Европейският съюз и Съединените щати заявиха във вторник, че проучват отговора на Иран на това, което ЕС нарече свое "окончателно" предложение за спасяване на сделката, след като Техеран призова Вашингтон да прояви гъвкавост.

"Когато цените на WTI бяха доста на север от 100 долара, съживяването на иранското ядрено споразумение изглеждаше като потенциално печеливш средносрочен въпрос, но в настоящия контекст на цените и сигурността той изглежда по-малко убедителен", заяви анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт в бележка от сряда.

"Бихме искали да отбележим, че европейците вероятно са по-стимулирани да осигурят споразумение предвид очертаващия се недостиг на доставки, пред който континентът е изправен, когато руските санкции влязат в сила през декември."

ЕС ще спре да купува целия руски суров петрол, доставян по море, от началото на декември и ще забрани всички руски рафинирани продукти два месеца по-късно като част от санкциите, наложени заради инвазията на Русия в Украйна.


Етикети:
САЩ, петрол, Брент
Още от Свят