Цените на петрола отново се понижават

10:12, 23 септември 2022
Страховете от рецесия отново са на дневен ред
Множество тръби за суров петрол в петролна станция в САЩ
Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се понижиха с 46 цента, или 0,5%, до 90,00 щатски долара за барел тази сутрин, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също се понижиха с 46 цента, или 0,55%, до 83,03 щатски долара.

Цените на петрола се понижиха в петък на фона на опасенията от рецесия и по-силния щатски долар, въпреки че загубите бяха ограничени от опасенията за доставките след новата мобилизационна кампания на Москва във войната й с Украйна и очевидната безизходица в преговорите за възобновяване на ядреното споразумение с Иран.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се понижиха с 46 цента, или 0,5%, до 90,00 щатски долара за барел тази сутрин, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също се понижиха с 46 цента, или 0,55%, до 83,03 щатски долара.

Досега за седмицата фронтовите месечни контракти за сорта Brent и WTI се понижиха съответно с 1,4 % и 2,4 %.

"Вследствие на ускореното повишаване на лихвените проценти от страна на основните централни банки рискът от глобална икономическа рецесия засенчва проблемите с предлагането на петролните пазари, въпреки неотдавнашната ескалация на руско-украинската война", заяви анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

"Въпреки това рязкото понижение на американския СПР и намаляването на запасите все пак може да поддържат цените на петрола в някакъв момент, тъй като все още има неизбежни проблеми с недостатъчното предлагане на физическите пазари, докато ядрената сделка с Иран е в застой", каза тя, визирайки суровия петрол в американския стратегически петролен резерв, който миналата седмица спадна до най-ниското си ниво от 1984 г. насам.

След като в сряда Федералният резерв на САЩ увеличи за трети път лихвените проценти със 75 базисни пункта, централните банки по света също последваха примера му, като повишиха лихвените проценти, повишавайки риска от икономическо забавяне. 

"Цените на суровия петрол остават волатилни, тъй като търговците на енергия се борят с влошаващите се перспективи за търсенето, което все още е уязвимо от недостиг", заяви в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

"Рисковете, свързани с предлагането, и стегнатите пазарни условия би трябвало да дадат на петрола известна подкрепа над нивото от 80 долара, но по-бързото падане към глобална рецесия ще поддържа цените тежки."

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че усилията за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г. са в застой поради настояването на Техеран за прекратяване на разследванията на ядрения надзор на ООН, което облекчава очакванията за съживяване на иранския суров петрол.


Етикети:
Брент, петрол
Още от Свят