Борислав Цеков: Очаква се "Тръмп-вълна" нa изборите в САЩ

10:58, 02 ноември 2022
"Инфлацията и влошеното икономическо състояние, истериите на черния расизъм, джендър-идеологията и климатичната паника дотягат на все повече хора" заяви Цеков
Цеков заяви, че очаква победа на републиканците на предстоящите избори
"Целият въпрос е дали американците ще гласуват с джобовете си или ще се оставят на емоциите на либерал-прогресистите", заяви д-р Борислав Цеков

"Очакванията са за “Тръмп-вълна” в междинните избори", това заяви Борислав Цеков, доктор по конституционно право пред "Дивидент", относно нагласите в САЩ преди изборите през следващата седмица.

Юристът е на мнение, че икономическото състояние на САЩ ще изиграе основна роля при избора на хората. Според него разликата при управлението на Джо Байдън и това на Доналд Тръмп е огромна.

"Заедно с това, мобилизацията на републиканците и на MAGA-движението, което надхвърля партийните граници на Републиканската партия се мотивира и от усещането за несправедлива, а и нечестна загуба на президентския вот през 2016 г. Целият въпрос е дали американците ще гласуват с джобовете си или ще се оставят на емоциите на либерал-прогресистите".

Посланията преди изборите

Според д-р Цеков всички послания се концетрират около икономиката, безработицата и цените на горивата, което дава сериозно фактолотично и психологическо предимство на републиканците.

"Стигна се дотам, че в опит да замъглят икономическия срив при администрацията на Байдън, демократите започнаха да разпространяват откровени лъжи, че цените на бензина при Тръмп били по-високи, разчитайки на късата памет на избирателите. Заедно с това, демократите разчитат на темата за абортите, която стана особено актуална след известното решение на Върховния съд на САЩ, с което правилно се отсъди, че според американската конституция федералните власти, в т.ч. и самият Върховен съд, нямат никакви правомощия да решават какъв да е правният режим на абортите, защото това е в компетентността на отделните щати; че няма “конституционно право на аборт”, както се твърдеше съвсем неоснователно в известното решение на Съда от 60-те години, което е плод на т.нар.съдийски активизъм, а не на коректно тълкуване на конституцията".

Юристът изрази мнение, че и "дълбоката ценностна бездна", която зее в американското общество между консервативна и либерал-прогресистка Америка ще повлияе на резултатите от вота.

"Истериите на черния расизъм, джендър-идеологията и климатичната паника дотягат на все повече хора", категоричен е той.

Промяна във външната политика на САЩ?

"Дали ще има промени в американската подкрепа за Украйна след междинните избори и ако има – в каква посока ще са те, ще е плод повече на двупартийно съгласие и компромиси, отколкото на аритметично еднопартийно мнозинство. Най-вероятният сценарий е военната помощ да продължи по линия на ленд-лийза, да има спорове и леки корекции във финансовата помощ, като се прибавят повече механизми за контрол и паралелно се предприемат допълнителни стъпки за сдържане на Китай, както предлагат различни кръгове в Републиканската партия", каза още той.

Според д-р Цеков не трябва да се забравя и това, че помощта за Украйна, регламентирана в бюджетното законодателство (Ukraine Appropriations Act и Additional Ukraine Supplemental Appropriations Act) и в закона за ленд-лийз (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act), е приета и се подкрепя съвместно от двете партии.

И добави:

"Действително, в Републиканската партия има и редица гласове, в това число и влиятелни, които критикуват помощта за Украйна. Но те са в малцинство. Това малцинство се състои, най-общо казано, от две части. Едната критикува помощта не защото иска тя да бъде преустановена, а защото смята, че контролът върху администрацията на Байдън и в частност над Пентагона относно механизмите за разходване на помощта, са недостатъчни. Това е съвсем нормален ракурс във вътрешнополитическите дебати, особено преди избори. Групата на изолационистите от крайната десница, които искат пълно прекратяване на помощта за Украйна, защото смятат, че Америка има свои, по-важни проблеми. Тази втора част обаче е малцинство в малцинството. Нейният аргумент е „Първо Америка“, но те забравят, че доктрината на Тръмп за „Първо Америка“ предполага не изолационизъм, а предоставяне на въоръжения на партньорите, за да могат да се защитават самостоятелно без директна намеса на САЩ. Неслучайно именно Тръмп предостави противотанкови оръжия на Украйна – прочутите Javelin, както и ракети Stinger и също Javelin на Грузия. Нещо, което Обама не направи за двата си мандата".

Той е категоричен, че подкрепата за Украйна понастоящем е предмет и на предизборна реторика в САЩ.

"Демократите се опитват всячески да опишат републиканците и в частност поддръжниците на Тръмп, като „про-руски“, защото това е негатив в очите на огромното мнозинство от избирателите. Поради това и повечето либерал-прогресистки медии системно акцентират и хиперболизират позицията на малцинството в Републиканската партия. От своя страна, тъкмо тези медии, а не консервативните, най-често се четат и препечатват в Европа, което изкривява представите на европейската публика за американския вътрешнополитически дебат по темата в посока: демократите подкрепят Украйна, а републиканците – не. Тази изкривена и невярна интепретация е добре дошла за кремълската пропаганда, която я раздува допълнително".

Юристът каза също, че не трябва да се забравя, че законът за ленд-лийз е в сила и вероятността да бъде отменен при промяна на конфигурацията в Конгреса е нищожна.

"Дори хипотетично да приемем, че спирането на помощта за Украйна стане позиция на мнозинството в Републиканската партия, и партията спечели и двете камари на 8 ноември, ако се появи инициатива за отмяна на закона за ленд-лийз, която бъде гласувана в долната камара, то тя най-вероятно ще бъде спряна чрез филибустеринг в Сената. Припомням, че обикновено мнозинство от 50+1 на едната партия в Сената не дава възможност за прокарване на закони без подкрепата на определено число сенатори от другата партия. Както сега демократите с крехкото си мнозинство в Сената не могат да прокарат законите си без съгласие на републиканците, така ще бъде и в обратната хипотеза – при евентуално мнозинство на републиканците. Ясно е, че и след междинните избори нито републиканците, нито демократите ще имат самостоятелно мнозинство от 60 сенатори. Така че, законът за ленд-лийз не може да бъде отменен без двупартийно съгласие. Същото се отнася и до приемането на бюджетни закони с пера за финансова помощ за Украйна – мнозинството в Републиканската партия в съгласие с демократите може да ги гласува, както и досега, без оглед на противопоставянето на малцинството в Републиканската партия. Със сигурност може да се очаква, че ще бъдат въведени действени механизми за контрол върху разходването на помощта, включително назначаване на специален инспектор, като предлага Елиз Стефаник – номер 2 в йерархията на републиканците в долната камара".

Според него ситуацията и процесите в американската политика не са толкова едноизмерни, колкото може би изглеждат за някои, и на тях не трябва да се гледа опростенчески. Д-р Цеков е на мнение, че важен фактор е също така и това, че общественото мнение и в национален, и в партиен план на този етап е в полза на подкрепата за Украйна. Докато това е така, не може да се очаква спиране на помощта, без значение какви са резултатите от междинните избори на 8-и ноември.

Юристът поясни, че "на тези избори ще се гласува за щатски изпълнителна и законодателна власти в 36 щата, за долна камара на федералния Конгрес и за Сенат.

"По отношение на щатското ниво, което има огромно значение, защото поради федералния характер на държавата отделните щати имат свои суверенни права, самостоятелни конституции и законодателства, от 2010 г. доминира Републиканската партия - 28 щата, а в останалите 22 щата - от Демократическата партия. От общо 307 позиции в щатската изпълнителна власт, които ще се избират на 8 ноември, 156 са в ръцете на републиканците, 125 – на демократите, а 24 се заемат от непартийни фигури или от представители на малки локални партии. Освен това, в 22 щата цялата законодателна и изпълнителна власт - и губернаторите, и мнозинствата в двете камари на щатското законодателно събрание - са от Републиканската партия. В тези щати живеят повече от 137 милиона души, което е 41,8% от населението на САЩ. В 15 щата управлението се доминира изцяло от Демократическата партия - в тях живеят малко повече от 111 милиона души, т. е. 33,9% от американците. В останалите 13 щата властта е поделена в различна конфигурация между двете партии - в тях живеят почти 80 милиона американци, т. е. 24,3% от населението. Прогнозите са, че тези пропорции ще се запазят, като е възможно позициите на републиканците на щатско ниво да се разрастнат. Това евентуално разрастване ще зависи от губернаторските и законодателни избори в щати като Невада, Уисконсин, Орегон, Масачузетс и Мериленд."

Той посочи, че повечето социологически проучвания сочат почти сигурна победа на Републиканската партия в долната камара на Конгреса и оспорвана битка за Сената, където изходът ще зависи от резултатите от Пенсилвания, Джорджия, Аризона, Юта и Невада, където сенаторската битка към момента е практически изравнена.

"Каквито и да са конкретните развития и резултати в изборния ден, безспорното ще е едно – републиканците ще отнемат мнозинството на демократите поне в Камарата на представителите, а Доналд Тръмп, след като овладя напълно партията, ще получи мощен трамплин за обявяване на номинацията си за Белия дом пред 2024 г. Дали ще го стори ще зависи само от личното му решение и социологическите сондажи. Ако победата в междинния вот не е толкова убедителна и Тръмп се разколебае, то със сигурност републиканците ще номинират про-Тръмп кандидат за 2024 г. и най-вероятно това би бил губернаторът на Флорида Рон Десантис" добави той.

Борислав Цеков отбеляза, че най-силния фактор в полза на демократите е Доналд Тръмп и силата, която имаха САЩ по негово време. "Сила, която рязко контрастира на фона на сенилната администрация в Белия дом сега и позорното изтегляне от Афганистан", завърши той пред "Дивидент".Етикети:
САЩ, Джо Байдън, Борислав Цеков
Още от Свят