Близо две трети от американския втечнен газ е за Европа

13:43, 16 ноември 2023
САЩ са изнесли за Европа 57.9 милиарда кубични метра през първите девет месеца на годината

Количествата втечнен природен газ (LNG), които САЩ са изнесли за Европа през първите девет месеца на годината, са достигнали 57.9 милиарда кубични метра. Това е дял от 65% от целия изнесен от САЩ втечнен газ, показват данни в доклад на американското министерство на енергетиката.

Като цяло износът на LNG от САЩ достига 89.2 милиарда кубични метра през периода януари – септември 2023 г., което е с 8.3 процента над реализираните количества през същия период на миналата година.

Само през септември американският износ на втечнен газ е нараснал с цели 18.6 на сто на годишна база. 

През първите девет месеца на настоящата година най-много американски втечнен газ са внесли Нидерландия (12.96 милиарда кубични метра), Франция (9.56 милиарда кубични метра), Великобритания (9.2 милиарда кубични метра), Япония (6.2 милиарда кубични метра) и Испания (5.4 милиарда кубични метра).

Заедно те са били дестинация за 48.5% от износа на САЩ.

Новите изисквания на ЕС за метана

Междувременно ЕС прие нови ограничения за отделянето на метан от петрола и газа. Именно доставчиците на втечнен природен газ от САЩ ще бъдат разтревожени, защото техният доходоносен европейски пазар може да бъде изложен на риск поради трайно високите нива на емисии на метан, които се отделят по веригата за доставки от Америка.

През 2022 г. американските износители са продали втечнен природен газ на европейски купувачи за 33 милиарда долара, над три пъти повече от стойността, през 2021 г.

Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа остава силен през 2023 г., оценен на около 14 милиарда долара до август, като Европа представлява две трети от целия износ на втечнен природен газ от САЩ.

Въпреки това, като част от усилията за намаляване на общите емисии и измерване на замърсяването от техните собствени доставчици на енергия, държавите-членки на Европейския съюз се съгласиха да наложат максимални стойности на интензитета на метан на всички производители, изпращащи горива в Европа.

Това означава, че американските доставчици на втечнен природен газ ще бъдат изложени на риск от загуба на продажби в Европа, ако интензитетът на метан в газа, съдържащ се в техните пратки, не отговаря на стандартите, които ЕС ще определи.

Още от Свят