Байдън: САЩ може да гарантират депозити и над 250 000 долара

08:01, 25 март 2023
Президентът на САЩ е уверен, че средните по размер кредитни институции ще оцелеят въпреки напрежението в сектора
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че държавата може да гарантира банковите депозити и над сегашния лимит от 250 000 долара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че държавата може да гарантира банковите депозити и над сегашния лимит от 250 000 долара, ако други банки в страната фалират, изразявайки увереност, че средните по размер кредитни институции ще оцелеят въпреки напрежението в сектора.

Байдън каза, че американските банки са в доста добра форма, спестяванията на хората са сигурни и той не вижда предпоставки секторът да рухне.

"Ако установим, че има допълнителна нестабилност, ще бъдем в състояние да накараме FDIC да използва властта, с която разполага, за да гарантира депозити над 250 000 долара“, каза американският президент пред репортери на пресконференция в канадската столица Отава.

Регионалните кредитори в Съединените щати са изправени пред криза на доверие след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank този месец. Сътресенията предизвикаха безпрецедентни действия от страна на регулаторите за гарантиране на депозитите на SVB и Signature.

През последните дни Байдън, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и други банкови регулатори излязоха с изявления, за да уверят обществеността, че банковата система на САЩ е в безопасност.

Въпреки това, инвеститорите продават държаните от тях банкови акции в световен мащаб през последните две седмици, на фона на бързите увеличения на лихвените проценти от страна на централните банки, посочвани като причина за сътресенията.

След нестабилна седмица индексът на S&P Bank завърши "на червено", докато индексът на KBW Regional Bank се повиши с 2.9%.

Допълнителен стрес за инвеститорите бе сделката по сливането на швейцарската UBS със закъсалия си конкунрент Credit Suisse

Байдън каза, че ще отнеме известно време, докато ситуацията се успокои, но посочи, че случилото се с Credit Suisse в Европа няма значение за американските банки.

"Не виждам нищо на хоризонта, което е на път да избухне. Но разбирам, че има безпокойство относно това“, каза американският президент.

Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Свят