Байдън и Си се подготвят за среща с високи залози, но и ниски очаквания

16:44, 12 ноември 2023
През следващата седмица ще се проведе среща между лидерите на САЩ и Китай, но не се очаква значително подобряване на отношенията

Отношенията между САЩ и Китай може би са в най-ниската им точка от установяването на дипломатически връзки между двете страни през 1972 г.. На този фон през следващата седмица ще се проведе среща на върха между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин, които ще разговарят за първи път очи в очи от 2017 г. насам. 

Основните противоречия между Вашингтон и Пекин през последната година са свързани с Тайван и спорове за кражба на технологии, хакерство и търговия.

Затова американските експерти по външна политика предупреждават, че не трябва да има очаквания за значително подобряване на отношенията след срещата.

Вероятно трябва да поддържаме доста ниска летва по отношение на осезаемите резултати. Това е среща, която вероятно е много повече за символика и показване на ангажимент между двамата лидери да поддържат комуникации на високо ниво и да поддържат комуникацията през следващата година“, казва Колийн Котъл, заместник-директор на Global China Hub в Атлантическия съвет. 

Висши служители на американската администрация разказаха подробно няколко точки от дневния ред по време на брифинг с репортери. Очаква се лидерите да обсъдят горещи въпроси, включително военните комуникации, човешките права и Южнокитайско море, каза служител.

"Ние не говорим за дълъг списък от резултати. Целите тук наистина са свързани с управление на конкуренцията, предотвратяване на негативния риск от конфликт и гарантиране на отвореността на каналите за комуникация", каза високопоставен служител на администрацията пред репортери.

Нито САЩ, нито Китай изглежда се подготвят за значителна положителна промяна в отношенията, казаха експерти.

"Мисля, че администрацията тук е доста ясна и трезва относно вероятните резултати от срещата. Те работиха усилено, за да намалят очакванията. Мисля, че виждате нещо подобно от китайска страна“, каза Джуд Бланшет, експерт по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания по време на пресконференцията на мозъчния тръст.

Въпреки ниските очаквания, срещата може да проправи пътя за бъдещи дискусии за решения на проблеми, които засягат и двете страни, каза Томас Фингар, експерт по Китай в Станфордския университет и бивш председател на Националния съвет по разузнаване. 

Самата среща, макар и очаквана, не беше официално обявена от Белия дом до петък. Дори през последните дни китайски официални лица се колебаеха да потвърдят, че Си ще присъства на срещата с Байдън. 

"Не мисля, че има индикации, че нещата между двете страни ще се подобрят", каза Ориана Скайлар Мастро, експерт по Китай в American Enterprise Institute. Тя добави, че нито една от страните не желае да направи значителни отстъпки или промени в политиката, които биха били необходими, за да поставят отношенията на друга основа.

Има обаче потенциални области за маневри в отношенията между САЩ и Китай. САЩ се надяват да обявят ангажимент от страна на Китай да да подобри военните комуникации.

Срещата Байдън-Си идва само седмици след като Китай обяви, че Ли Шанфу вече няма да служи като министър на отбраната. Ли е санкциониран от САЩ и експерти казват, че отстраняването му може да отвори вратата към по-добри отношения във военната комуникация.

Министър на отбраната, който не е бил санкциониран от САЩ, може да улесни възобновяването на преговорите между военните, каза Дейвид Сакс, сътрудник в Съвета за международни отношения.

Срещата на Байдън и Си също идва в навечерието на президентските избори в Тайван през 2024 г. през януари, последвани от изборите в САЩ. Тайван е самоуправляваща се демокрация, която Китай твърди, че й принадлежи. САЩ заемат позицията, че Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван, въпреки че има политика на стратегическа неяснота относно това как САЩ ще реагират, ако Китай нахлуе в острова.

Експертите казват, че по време на срещата Байдън може да предупреди Си да не се намесва в изборите в Тайван.

Още от Свят