Байдън: Хамас трябва да бъде елиминиран, но и да се създаде палестинска държава

09:27, 16 октомври 2023
Ще бъде грешка Израел да окупира отново Газа, смята американският президент
"Трябва да има палестинска власт. Трябва да има път към палестинска държава", посочи американският президент Джо Байдън
"Трябва да има палестинска власт. Трябва да има път към палестинска държава", посочи американският президент Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън заяви, че терористичната групировка "Хамас" трябва да бъде унищожена изцяло, но и че е необходимо да се създаде палестинска държава.

"Трябва да има палестинска власт. Трябва да има път към палестинска държава", посочи Байдън в интервю за CBS.

В исторически план САЩ са били един от най-големите съюзници на Израел, въпреки че са одобрили и решение за две държави, което би отделна палестинска държава до Израел.

В продължение на десетилетия двете страни се борят да съществуват съвместно поради, отчасти припокриващи се претенции върху свещения град Йерусалим, който и палестинците, и израелците смятат за своя столица. Президентите на САЩ се опитаха да договорят решение за две държави в Близкия изток с различна степен на успех.

Според Джо Байдън Хамас трябва да бъде неутрализиран, защото групата не представлява целия палестински народ. Той смята, че ще бъде грешка Израел да окупира отново Газа.

Коментарът на американския държавен глава идва след близо 10 дни, след като дългогодишното напрежение между Израел и палестинските територии достигна връхната си точка, когато Хамас извърши смъртоносна атака, която уби над 1400 души в Израел. Контраатаката на Израел уби най-малко 2600 души в Газа, много от които според местните власти са цивилни.

Газа, която е под контрола на Хамас от 2007 г., сега се превърна в център на хуманитарна криза. Много цивилни, включително американски граждани, са блокирани без достъп до храна, вода, медицински услуги и подслон.

Веднага след атаката на Хамас на 7 октомври САЩ изразиха подкрепата си за действията на Израел да се защити и оттогава събраха ресурси и хуманитарна помощ.

Байдън обаче каза, че не смята, че е необходимо да изпраща американски военни части, за да подкрепи контранастъплението на Израел.

Още от Свят