България трябва да изготви план за диверсификация с цел отказ от вноса на руска енергия до 2027 г.

11:25, 15 ноември 2023
Днес (15.11) се очаква Европейският съюз да обяви 12-ия пакет санкции срещу Русия
Еврокомисарят по енергетиката остро разкритикува Унгария и я призова да увеличи усилията си, за да прекрати купуването на енергия от Русия

"България трябва да изготви план за диверсификация с цел отказ от вноса на руска енергия до 2027 година".

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Той участва на Седмицата за устойчиво развитие в Брюксел.

Тя остро разкритикува Унгария и я призова да увеличи усилията си, за да прекрати купуването на енергия от Русия.

По думите й това оставя страната уязвима на зловредно московско влияние.

"Познавам един политически лидер в Европа, който се здрависва с военнопрестъпник, но това е положението", каза Симсон, като визира унгарския премиер Виктор Орбан.

Днес (15.11) се очаква Европейският съюз да обяви 12-ия пакет санкции срещу Русия.

Няма вероятност в него да има ограничения за купуването на руски течен природен газ, макар някои страни членки да настояват за това.

ЕС за последен път договори нови санкции срещу Русия през юни. 

Киев редовно призовава за нови мерки, конкретно насочени към износа на руски диаманти и суверенните активи на Москва, замразени на запад.

Брюксел обаче се бави с предложението.

Дебат за затягане на санкциите е необходим, защото Русия успява да заобиколи мерките, свързани с тавана на цените на петролния сорт "Уралс", въведен от Г-7. Също така се твърди, че Москва е открила вратичка да избегне и експортния контрол на ЕС върху вноса на микрочипове в страната.

Още на 4 ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери украинския парламент, че скоро ще бъде обявен 12-ият пакет от санкции срещу Русия.

Според източници на "Файненшъл таймс" в Съвета на ЕС не е постъпило конкретно предложение от ЕК.

От Брюксел казват, че има различни причини за забавянето на новия пакет от санкции - една от тях са усложнения около предложението за забрана на вноса на руски диаманти. Посочва се и натиск от някои страни членки за премахване или включване на някои ограничителни мерки срещу Москва.

"Преговорите за подготовка на санкции може да отнемат малко повече време от очакваното“, каза Ерик Мамер, главен говорител на комисията, попитан за причината, поради която обещанието на фон дер Лайен не беше спазено.

"Надяваме се да можем да го представим много скоро. Можете да тълкувате „много скоро“ както сметнете за добре“, добави той.

Етикети:
ЕК, газ, Русия
Още от Свят