Започна "прехвърлянето на топката" след кървавия футболен протест в София

19:04, 22 ноември 2023
МВР и БФС насочиха вниманието към Столична община, защото разрешила мероприятието

МВР и Българският футболен съюз дадоха да се разбере, че не носят отговорност за кървавия протест на 16 ноември в София, който възбуди сериозни политически скандали и искания за оставки, насочени най-вече срещу вътрешния министър Калин Стоянов и президента на БФС Борислав Михайлов. Парламентът се зае с проблема, като организира две изслушвания в сряда в ресорните комисии, като главни действащи лица бяха именно Стоянов и Михайлов, които отговаряха на въпроси от депутатите.

Калин Стоянов: Общината не поиска становище от МВР преди да допусне протеста

В своето изложение пред Комисията по вътрешен ред МВР шефът Калин Стоянов по-скоро насочи вниманието към оглавяваната от Васил Терзиев община в столицата. 

Столична община не поиска становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември, каза Стоянов. 

Според разказа му в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община. В деня преди протеста от министерството изпратили поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомили, че предстои нерегламентиран протест, тъй като демонстрацията все още не е била съгласувана. В деня на протеста полицията разбрала, че кметът е провел съгласуване за провеждането на демонстрацията.

"Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това се не е направено“, категоричен бе вътрешният министър.

По случаите, свързани с полицейско насилие и превишаване на правомощията, стана ясно, че те се проверяват от Инспектората на МВР. Има категорични данни за трима полицаи превишили правата си, които в момента са отстранени от длъжност. Проверяват се още трима или четирима и спрямо тях вероятно също ще бъдат образувани дисциплинарни производства.

Борислав Михайлов не видя грешка при БФС

Президентът на БФС призова да се потърси отговорност за ексцесиите от организатора на протеста, който е публично известен вече, от институцията, която е позволила провеждането, както и присъствието на платени провокатори.

"Ние от БФС не може да се превръщаме в изкупителна жертва, че някой е планирал протест платен, а друг е търсил изкупителни жертви. Организаторът е известен. Можеше да се стигне при наличието на публика до чупене на имуществото и последващо прекратяване на мача. Но не това е най-важното – ние трябва да организираме мача без опасност за здравето и живота. Свастиките не са толкова важни – ще ни глобят някаква сума. Но аз съм горд, че успяхме да спасим човешки животи", каза Михайлов.

Михайлов допълни, че двама офицери по сигурността в УЕФА и съветник на Чеферин са подчертали, че правилно се е играл мачът с Унгария без публика.

Още от Политика