Взаимни обвинения между Кирил Петков и Калин Стоянов в национален ефир

08:25, 21 ноември 2023
Съпредседателят на ПП поиска оставката на вътрешния министър, а той обвини Петков, че се е опитвал да се намеси в кадровата политика на министерството
Взаимни обвинения между Петков и Калин Стоянов
"Човекът, който два дни ми се молеше да стана министър, сега ми иска оставката", каза Калин Стоянов

"Вътрешният министър Калин Стоянов беше предложен за поста като експерт от ГЕРБ".

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред НОВА ТВ относно обвиненията от вътрешния министър Калин Стоянов за "вмешателство в работата на МВР” и исканата му оставка след протеста на футбони фенове срещу ръководството на БФС.

По думите му при съставянето на кабинета е търсено именно експерт, който да е максимално неутрален, с оглед и предстоящите избори.

„Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни експертни имена. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, ние обаче отидохме да го интервюираме. Към онзи момент той не беше решил. След като видяхме, че е млад и необвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Отне му 2 дни да мисли и отговори: „Добре, съгласен съм”. Имената главно идваха от Мария Габриел и акад. Денков”.

Петков заяви още, че нито едно име за назначение не му е подавал, а за последно е разговарял с вътрешния министър през август.

"Оставката на Калин Стоянов не беше поискана еднолично от мен, а от почти всички представители на "Продължаваме промяната"- "Демократична България". От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и те ще отговарят за него. ГЕРБ и ДПС не искат да разберат цялата истина в парламента. Те трябва да напарвят така, че това правителство трябва да продължи да се работи, а не да си затварят очите".

По време на разговора с Кирил Петков в студиото по телефона в ефира се включи и Калин Стоянов, който обвини Петков, че се е опитвал да се намеси в кадровата политика на министерството. 

"Човекът, който два дни ми се молеше да стана министър, сега ми иска оставката".

Стоянов напомни още, че главният секретар на МВР е отговорен за действията на полицаите.

"Оперативното ръководство е поверено на главния секретар, напомням".

Петков призова министъра на вътрешните работи следващия път, когато има такъв протест да не ходи на кино, а Стоянов му отговори: "Елате с мен на първи ред".

Етикети:
Кирил Петков, ПП, МВР, протест, Калин Стоянов
Още от Политика