Вот на недоверие с мирис на руски петрол и демонстрации от ГЕРБ и ДПС

15:46, 16 ноември 2023
Парламентът не събра кворум за вота на недоверие, след като ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала

Правителството "Денков - Габриел" засега оцелява и при втория вот на недоверие срещу него, но по нестандартен начин. Този път до окончателно гласуване така и не се стигна, защото парламентът не събра кворум, след като ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала.

Преди това се проведе гласуване на вота, като 66 народни представители подкрепиха Министерския съвет, а 61 бяха "против". БСП поиска прегласуване, което в рамките на деня не се проведе заради липсата на кворум.

Очаква се последното гласуване да се състои в петък (17 ноември).

Какво се случи

До тази ситуацията се стигна на практика заради споровете около спирането на вноса на руски петрол. Преди да гласува по вота на недоверие парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ и ДПС за незабавно спиране на вноса на руски петрол в България. 

По-рано двете формации напуснаха демонстративно и заседанието на Съвета по сигурността, което бе посветено на същата тема. 

Отхвърленият законопроект, за който ПП-ДБ гласува с опозицията в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН, разгневи партиите на Борисов и Доган, които заявиха, че се създава нова коалиция, подкрепяща руския президент Владимир Путин.

Впоследствие ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала, което провали и гласуването по вота на недоверие, който иначе бе на тема "отбрана и сигурност".

"Ястребът Пеевски"

В същото време санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски продължи опитите да си изгради образ на евроатлантически ястреб. Пресцентърът на ДПС съобщи за среща на Пеевски с украинския посланик Олеся Илашчук.

"Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита и всички замесени да понесат отговорност", заявил Пеевски на срещата, според партийния пресцентър. И подчертал, че "за преустановяване на всички възможности за заобикаляне на европейските санкции и влияние на Русия, с цел финансиране на военната кампания в Украйна", щял да сезира прокуратурата."Вечерта на знаците"

В кратко изявление в кулоарите на парламента Пеевски каза, че отложеното гласуване на вота на недоверие е знак от ГЕРБ и ДПС към кабинета.

"Надявам се колегите тази вечер да получат знаците и да не развалят евроатлантическото парламентарно мнозинство с коалициите, които направиха по места с „Възраждане” и с БСП. Това не може да се случва – или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме", каза той и допълни, че "това е вечерта на знаците".

Нинова: ГЕРБ и ДПС показаха, че ще трябва да се съобразяват с исканията им

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ и ДПС реално са спасили кабинета, но са показали и че ще трябва ПП да се съобразяват с техните искания.

"С излизането си от зала, те постигнаха две цели. Спасиха кабинета и показаха, че извиват ръцете на партньорите си от ПП и ДБ. Това, което се случи днес е потвърждение на думите ни от началото на тази сглобка. Те се събраха единствено за интереси, пари, порции от властта. С това се занимават вече 4 месеца”, каза още Нинова.

Още от Политика