Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че няма да подава оставка

15:40, 17 ноември 2023
БФС на Борислав Михайлов е под прицела, както на прокуратурата, така и на футболната общественост

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че на този етап не смята да подава оставка от поста. Той защити действията на полицията по време на погрома в центъра на София, при който имаше арести и ранени при сблъсъци между протестиращи футболни фенове и служители на полицията, при които бе използвано и водно оръдие.

Оставката на Стоянов бе поискана от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Той обаче бе защитен от другите две формации в мнозинството - ГЕРБ и ДПС. Премиерът Николай Денков заяви впоследствие, че отстранява зам.-министър на вътрешните работи и тепърва ще обсъди с вицепремиера Мария Габриел дали да бъде отстранен и Калин Стоянов.

"Министърът не трябва да е изкупителна жертва на проблемите в Българския футболен съюз. Хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само адекватната реакция на служителите на МВР и жандармерията осуетиха щети и жертви. Учудвам се на искането за моята оставка", каза Калин Стоянов.

БФС под прицел

Макар да има разногласия за работата на МВР по опазването на реда по  време на протестите срещу управлението на българския футбол, водещите политици са обединени в исканията си настоящото ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да подаде оставка.

По-рано бе съобщено, че Михайлов е извикан на разпит в сградата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Преди това прокуратурата съобщи, че се е самосезирала по публикации, в които се разкриват нарушения и престъпления на ръководството и на президента на БФС. Разследване е започнало по разпореждане на временния главен прокурор Борислав Сарафов и е възложено на Софийска градска прокуратура.

Футболните грандове срещу Михайлов

От футболната общественост също се увеличават призивите за оставка на Борислав Михайлов

Мажоритарният собственик на футболния "Левски" Наско Сираков призова Михайлов да се оттегли от президентския пост: ""Бих призовал Боби да си подаде оставката. Това е срамна работа. Братле, нека те запомнят с нещо добро. Не може цялата държава да е срещу теб, а ти да продължаваш да упорстваш. Това е истината. Случилото се снощи е трагично, но всички фенове бяха обединени от този протест", заяви Сираков.

Ръководството на ЦСКА също посочи БФС като виновник за снощните погроми: "За нас виновните са ясни. Тези, които трябва да понесат цялата отговорност за вчерашните ексцесии си имат конкретни имена. Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков – на днешния ден преди 30 години бяхте герои, днес сте на дъното, а безотговорността ви започва да става опасна за обществото. Затова и от ЦСКА отново, както през последните няколко години, призоваваме за незабавни оставки на цялото ръководство на Българския футболен съюз", казаха от "червения клуб".

Още от Политика