Васил Терзиев призна за риск от блокаж на съвета в София и нови избори

18:18, 14 ноември 2023
ГЕРБ заговори за договорки на Борис Бонев с БСП и "Възраждане"

Близо седмица след балотажа на местните избори в София общинският съвет е заплашен от блокаж, още преди да е започнал работа по същество. Съветниците не успяха да си изберат председател на своето първо заседание, а по закон, ако това не се случи в следващите три месеца, столичани ще трябва отново да гласуват за състав на СОС.

Този риск бе очертан от новоизбрания кмет на София Васил Терзиев, който във вторник проведе среща с премиера Николай Денков. В същото време ГЕРБ атакуваха групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София", че води задкулисни договорки с БСП, за да наложи своя кандидат за председател - Борис Бонев. Социалистите обаче твърдят, че няма да подкрепят Бонев.

"Има три месеца, в които трябва да бъде избран председател, ако това нещо не се случи трябва да се проведат нови избори. Силно се надявам да не се случи, защото ще има блокаж на СОС", каза Васил Терзиев на брифинг в Министерския съвет.

Терзиев бе посъветван от премиера да не се стига до грешки, които в Народното събрание са допуснали преди няколко месеца: "Не затваряйте възможности, защото в един момент може да се окаже, че единствените възможности са тези, които сте казали, че не могат да се реализират", каза Денков.

ГЕРБ заговори за договорки на Бонев с БСП и "Възраждане"

Междувременно на брифинг от ГЕРБ заявиха, че по тяхна информация Борис Бонев, който вчера не успя да получи мнозинство от 31 гласа за шеф на Столичния общински съвет, вече води преговори с "Възраждане" и БСП.

"Оторизиран ли е Борис Бонев да води разговори с "Възраждане" и с БСП в СОС? Упълномощен ли е, знаят ли лидерите или не знаят. Вчера се е разигра евтин театър и фарс, тъй като гласуването, при което Бонев събра само 23 гласа от своята коалиция, е било предизвестено", казаха от партията на Бойко Борисов.

Според Томислав Дончев  подобно единодействие между ПП-ДБ и опозиционните партии има много други места в страната, като изброи Ловеч, Кюстендил, Пловдив област и по-конкретно град Стамболийски.

Социалистите са "пас"

БСП няма да подкрепи Борис Бонев от "Обединени до София" за председател на Столичния общински съвет. Това решиха на съвместно заседание членовете на Изпълнителните бюра на Националния и на Градския съвет на лявата партия.

В позицията на БСП се посочва, че партията няма да прави коалиции или сглобки с цел на всяка цена да участва в управлението на Столичната община. "Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС. Изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако нямаме съгласие по приоритетите, по които ще работи Столичният общински съвет", се казва в позицията.

Още от Политика