Васил Терзиев полага клетва като кмет на София, задава се трудно гласуване в СОС

08:20, 13 ноември 2023
Не е ясно дали местният парламент изобщо ще успее да си избере председател

Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на райони и кметства в понеделник ще встъпят в длъжност. Ще се проведе и тържествено заседание на общинския съвет в столицата. Това стана възможно, след като в петък Административният съд отхвърли искането на кандидата на левицата Ваня Григорова за ново преброяване на изборните резултати.

Баланс на силите

Васил Терзиев спечели балотажа на кметските избори преди малко повече от седмица, като на финала той изпревари Григорова с под 5 000 гласа. В общинския съвет формациите, които издигнаха Терзиев - ПП-ДБ и "Спаси София" - ще имат най-голямата група, с 23-ма съветници, но без самостоятелно мнозинство.

Коалицията ще има 19 от 24 районни кмета в София. 

Втората най-голяма група в СОС е на ГЕРБ-СДС с 14 общинари. Следва коалиция "БСП за България" с 9 мандата, партия "Възраждане" има 8 общински съветници, по трима имат "Има такъв народ" и местна коалиция КОД, а един общински съветник има ВМРО.

Очаква се общинският съвет трудно да избере председател, като фаворит засега е Борис Бонев от ПП-ДБ и "Спаси София".

"Вероятността да не бъде избран председател на Столичния общински съвет на тържествената сесия е огромна. Трябват 31 гласа за председател – може и догодина да не го изберем, а може и никога", заяви в неделя Борис Бонев пред БНР.

Няма да участваме в сглобка, никой от нашите общински съветници в обединението няма намерение да продължава модела на ГЕРБ в София”, каза още Борис Бонев.

Напрежение между Григорова и БСП на старта

Стартът на работата на СОС бе белязан и от напрежение между БСП и кандидатката им за кмет Ваня Григорова, която ще е и общински съветник в "червената" група. 

В интервю за ''Нова телевизия'' Григорова заяви, че столетницата се е включила в ''армията'', която я напада заедно с ПП-ДБ. И допълни, че отделни личности в партията предпочитат да компрометират, а не да работят в интерес на хората, но без да уточнява кого конкретно има предвид.

Преди това социалистът Атанас Зафиров заяви, че високият ѝ резултат на изборите е благодарение на БСП.

"Кой е Атанас Зафиров, за да коментирам думите на този човек", попита иронично Григорова и добави, че на парламентарните избори в София столетницата е получила 36 000 гласа, докато тя на първи тур има 80 000 гласа, а на балотажа - 170 000 гласа.

Григорова каза, че засега няма амбиция нито да се конкурира с Корнелия Нинова за председателския пост в БСП, нито да работи за свой ляв политически проект. Накрая препоръча "хората, които са се напрегнали на "Позитано", да пият един чай и да се успокоят''.

Още от Политика