Въпреки пробивите в София и Варна ПП-ДБ не вижда алтернатива на "сглобката" с ГЕРБ

14:38, 06 ноември 2023
Не очаквайте от нас да почнем в същия тон да заплашваме, каза Христо Иванов в отговор на заканите на Бойко Борисов да развали "сглобката"

Въпреки победите на местния вот в София, Варна и няколко други ключови града коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" не предвижда от нейна страна разваляне на т.нар. сглобка с ГЕРБ-СДС в централното управление. Това стана ясно на брифинг в понеделник, на който лидерите на ПП-ДБ отчетоха резултатите от втория тур на вота, който се проведе ден по-рано.

В столицата кандидатът Васил Терзиев печели срещу Ваня Григорова от БСП и други леви партии с 4 500 гласа преднина при почти 100% обработени протоколи. В общинския съвет ПП-ДБ и "Спаси София" ще е най-голямата група с 23-ма съветници, но без самостоятелно мнозинство. Коалицията ще има 19 от 24 районни кмета в София. 

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заплаши, че може да развали сглобката с ПП-ДБ в централната власт. Говорейки в Пловдив, Борисов обвини ПП, че са си партнирали с БСП и "Възраждане" по места и това била "новата сглобка". Решение от ГЕРБ се очаква в сряда (8 ноември), когато се планира провеждането на партиен форум.

"Ние взимаме решенията си с общия разум на коалицията ПП-ДБ и това, че в България в момента има управление и че все пак не се намираме в продължението на парламентарната криза... Резултатите във всичките им измерения показват, че тази отговорност носи негативи и цена се плаща, видимо се плаща и колегите от ГЕРБ. Режимът на говорене на Борисов ясно го показва това нещо. Въпросът е каква е алтернативата - да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза - до кога и за какво? Ще видим какво решение ще вземе ГЕРБ. Не очаквайте от нас да почнем в същия тон да заплашваме, да лашкаме и да дестабилизираме страната", каза в отговор съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Кирил Петков: Промяната става бавно, но вече е необратима

След двата тура ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ - в четири, докато БСП ще има кметове в три града.

Според бившия премиер Кирил Петков резултатите означават, че промяната е бавна, но е необратим процес.

"Няма кмет, който да разчита от днес нататък на феодална зависимост. Няма кътче в България, което оттук нататък да бъде гарантирано", каза Петков.

По повод данните за изключително ниската избирателна активност Атанас Атанасов каза, че една от основните причини е недоверието в институциите е една от основните причини за ниската избирателна активност.

"Една от причините е скандалът с машините", подчерта Атанасов и допълни, че трябва да се потърси отговорност на тези, които са сътворили скандала с машинния вот.

Няма яснота за мнозинството в общинския съвет

Запитан как ще си осигури мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), избраният за кмет Васил Терзиев каза, че ще търси подкрепа от всички останали политически сили по отделни политики, но не уточни дали ще води преговори за местна коалиция.

"Предстои да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме достойно, прозрачно и мотивирано. Всеки от нас приема тази победа като изключително голяма отговорност", подчерта Терзиев.

Водачът на листата Борис Бонев изказа задоволство, че след 18 г. ГЕРБ не управляват София.

"Случи се политическо земетресение в България. След 18 години столицата ще се управлява по нов, прозрачен, честен, мотивиран и амбициозен начин. Това е разгромна победа над досегашния модел. Гражданите на София възложиха на нашето обединение огромната отговорност да променим София през следващите 4 години. Нямаме намерение да делим София", заяви Борис Бонев.

Още от Политика