Ваня Григорова ще оспорва резултатите от вота в София

17:52, 06 ноември 2023
От щаба на бившата синдикалистка казват, че претенциите им са свързани с удостоверяването на машините за гласуване. Говорят и за подправени протоколи.
Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова обяви, че екипът й ще оспорва резултатите от балотажа в столицата

Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова обяви, че екипът й ще оспорва резултатите от балотажа в столицата, който бе спечелен с преднина от близо 5 000 гласа от Васил Терзиев (ПП-ДБ).

"Ще бъда първата, която ще поздрави Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни", каза Григорова на пресконференция в понеделник. 

Според официалните резултати, публикувани от ЦИК, Васил Терзиев печели 175 044  гласа (48.20%), а Ваня Григорова - 170 258 гласа или 46.89% от вота. Над 17 хиляди граждани са избрали опцията "Не подкрепям никого".

Машини и протоколи

От щаба на бившата синдикалистка казват, че претенциите им са свързани с удостоверяването на машините за гласуване. Говорят и за подправени протоколи. 

Самата Григорова атакува опонентите си от "Продължаваме промяната - Демократична България", че са задействали целия ресурс на държавата срещу нея.

"Те са в правителството, те организираха изборите", каза Ваня Григорова.

Тя се позова и на запис от партиен форум на "Продължаваме промяната", че ще организират изборите с "наше МВР". Със същите аргументи по-рано и президентът Радев атакува правителството "Денков - Габриел" само че заради поисканата оставка на ръководителя на ДАНС.

За втори пореден път

И предишните местни избори в София бяха оспорени. Преди четири години жалба за нередности внесе кандидатката Мая Манолова, която загуби балотажа от Йорданка Фандъкова.

Върховният административен съд отхвърли претенциите й и отказа да има повторно преброяване на бюлетините за втория тур.

Според закона касирането на избори е възможно при нарушение на закона, което променя изборния резултат.

По процедура ВАС следва да прецени дали в каква степен нарушенията, които се констатират в хода на едно съдебно производство, влияят върху изборния резултат.

Според Изборния кодекс решението на Столичната общинска избирателна комисия може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия. ЦИК трябва да се произнесе в тридневен срок с решение. След това решенето на ЦИК може да бъде обжалвано пред Административен съд на София-град. Ако изборът се обяви за невалиден, то тогава вотът ще се проведе отново.

Още от Политика