Външният министър Мария Габриел е на посещение в Германия и Австрия

09:45, 16 ноември 2023
Австрия е една от страните, които засега отказват да допуснат България до членство в Шенгенското пространство

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Германия и Австрия.

Мария Габриел ще се срещне на 16 ноември в Берлин с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок. След срещата ще бъде дадена съвместна пресконференция. В рамките на визитата в Германия са предвидени и срещи на вицепремиера Габриел с Фридрих Мерц, председател на ХДС и на парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага и с Александер Добринд, зам.-председател на ПГ на ХДС/ХСС, както и посещение на Българския културен институт.

На 17 ноември вицепремиерът Мария Габриел ще бъде във Виена, където ще се срещне с федералния министър по европейски и международни въпроси на  Австрия Александър Шаленберг. В австрийската столица Мария Габриел ще проведе и срещи с първия председател на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и със зам. -председателя на Австрийската стопанска камара-Виена Касиа Греко.

В съобщението на българското външно министерство не са уточнени темите, които се очаква да бъдат дискутирани.

Австрия е една от страните, които засега отказват да допуснат България до членство в Шенгенското пространство.

Предвид графика на външния министър следва да се отбележи, че преди ден политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) прие резолюция, с която иска колкото се може по-бързо Румъния и България да се присъединят към Шенген.

"Политическата асамблея на ЕНП, най-голямото политическо семейство в Европа, изисква от правителството на Австрия да преразгледа позицията си и да приеме интеграцията на Румъния и България в пространството на свободно движение. Призоваваме същевременно всички партии, които са част от политическото семейство на ЕНП, да увеличат усилията си за постигането възможно най-бързо на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство", заявиха от ЕНП.

Следващото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на което може да бъде подложено на гласуване присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, ще се състои в Брюксел на 4 и 5 декември.

Още от Политика