Управляващите не виждат алтернатива на "сглобката"

12:10, 19 ноември 2023
Правителството "Денков - Габриел" ще оцелее при предстоящото окончателно гласуване на втория вот на недоверие

Правителството "Денков - Габриел" ще оцелее при предстоящото през следващата седмица окончателно гласуване на втория вот на недоверие срещу него. Такава договорка постигнаха в петък партиите, които съставят парламентарното мнозинство, наричано често "сглобка" - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Оказва се, че и двете формации смятат настоящата конструкция на властта за безалтернативна. "Конструкцията е достатъчно сложна и с най-различни напрежения, наслагвания, но е безалтернативна. Колкото и на някой да му се иска да клати лодката, да демонстрира желание да покаже независимост от тази ситуация, няма алтернатива тази конструкция", каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в неделя пред БНР.

Сходно мнение изказа и депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков: "Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството. Няма да приключи не защото се справя блестящо, а защото не виждам друга алтернатива. Това го крепи, но не бива да си мислим, че задължително му гарантира дълъг живот. Алтернативата често се появява изненадващо", посочи той.

Народното събрание бе блокирано в рамките на два дни от демонстрациите на ГЕРБ и ДПС, които отказваха да се регистрират в пленарната зала. Поради липса на кворум все още не е гласуван вторият вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел". Двете партии бяха недоволни от действията на ПП-ДБ, свързани с дерогацията за внос на руски петрол. Напрежение имаше около бюджета, като периодично либералната коалиция бе упреквана, че залита към взаимодействие с БСП и "Възраждане". 

Все още няма подписано споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Христо Иванов напомни, че многократно е предлагал механизмите за предварително съгласуване да бъдат оформени чрез писмен документ. Според него това би дало усещане за яснота между ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ от друга. Този аргумент за предварително обсъждане важи обаче и в другата посока

"Има постоянна криза, но тя никога не може да ескалира, стига да оставаме на терена на здравия разум. Това е най-доброто правителство и най-добрата конструкция, която бихме могли да имаме при тези политически обстоятелства", смята съпредседателят на ПП-ДБ.

Подкрепата на ГЕРБ за правителството "не е даденост"

"Посоката е, че ние ще подкрепим правителството. Но ако някой мисли, че тази подкрепа е даденост, просто бърка и ни подценява... Има структурен проблем по отношение на механизма за взимане на решения", отбеляза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Той също призова да се създадат механизми за взимане на решения в мнозинството.

Никой не може да подмени състава на Министерския  съвет, каза Това Биков по повод твърденията, че при ротацията ГЕРБ ще настоява за свои кандидатури. 

"Няма как ние сами да вземем решение за състава. Затова призовавам да се създадат механизми за взимане на решения в мнозинството. Процесът ще е по-бавен, но по-обмислен. Да се поставят въпросите първо на тези, които предстои да ги подкрепят, а не направо в пленарна зала", добави той.

Още от Политика