"Сова Харис": Осем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

12:28, 16 септември 2022
ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 28,8%, а "Продължаваме промяната" - 18,8%
Проучване: Осем партии в следващия парламент
Според проучването 46,6% от хората са сигурни, че ще гласуват, а 17,9% категорично заявяват, че няма да упражнят правото си на вот

Осем партии биха влезли в 48-ото Народно събрание, ако изборите днес. Това сочи проучване на „Сова Харис“ по поръчка на „Пик броудкастинг", проведено в периода 6-12-и септември. 

ГЕРБ-СДС са първи с подкрепа от 28,8% от имащите право на глас и изпреварват „Продължаваме Промяната“ с 10%. За партията на Кирил Петков и Асен Василев биха гласували 18,8%. Трети са „БСП за България“ с 12,7%, следвана от „Възраждане“ с 10,4% подкрепа. ДПС получава подкрепа от 8,7% и се нареждат на пето място. Шести са „Демократична България“, за тях биха гласували 5,7%. „Има такъв народ“ и „Български възход“ също имат шанс за влизане в парламента, получавайки подкрепа съответно от 5,1% и 4,8%.

Според проучването 46,6% от хората са сигурни, че ще гласуват, а 17,9% категорично заявяват, че няма да упражнят правото си на вот. 16,1% от хората имат колебания. 

Малко над 59% от респондентите считат, че парламентарните избори ще доведат до излъчването на стабилно управление, което ще преведе страната през криза, а 16,4% споделят обратното мнение.

Най-харесван сред политичите е Румен Радев. Президентът е посочен за „водещ политик“ от 44,9% от запитаните. На второ място се нарежда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 37,5%, следван от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков с 33,2%. Председателят на БСП Корнелия Нинова се нарежда на четвърто място с  21,3%, а другият съпредседател на „Продължаваме Промяната“ - Асен Василев - е харесван от 15,4 на сто. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов получава одобрението на 11,3%.

От "Сова Харис" отбелязват, че са равни дяловете на гласоподавателите (22,4%) във връзка с това кой би бил по-добрият вариант за страната ни след предстоящите парламентарни избори - "България да се управлява от коалиция, доминирана от ГЕРБ-СДС" и "България да се управлява от коалиция, доминирана от "Продължаваме Промяната".

"Това противопоставяне показва, че разделението в нашето общество продължава да съществува и напрежението между двете големи обществени групи ще се повишава", отбелязват социолозите. 

Етикети:
"Възраждане", БСП, ДПС, избори, ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", социологическо проучване, Сова Харис
Още от Политика