Съдът разпореди: Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени

13:31, 17 ноември 2023
Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките
В жалбата срещу изборния резултат пише, че има нарушения в голяма част от протоколите

"Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени".

Това разпореди Административният съд в столицата. До тази стъпка се стигна по делото срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София.

Жалбата е подадена от Ваня Григорова, която остана втора. От чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има.

Съдът назначи и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса.

По делото ще бъдат разпитани свидетели, които ще разкажат за трудностите с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София.

Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките.

Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. Данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение.

В жалбата срещу изборния резултат пише, че има нарушения в голяма част от протоколите. Освен това има съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

За да се случи изваждането на тези протоколи, районните администрации ще трябва да отворят изборните помещения, в които се съхраняват документите от изборите.

Според Ваня Григорова съдът е създал условия за това избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен.

"Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен, или не, и дали аз съм ощетена, или не", каза Григорова след края на съдебното заседание.

Етикети:
съд, местни избори, Ваня Григорова, Васил Терзиев
Още от Политика