Радев: В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу българите

12:36, 24 ноември 2022
"Пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство", заяви Румен Радев
Румен Радев осъди нападението над българския клуб
Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, заяви президентът

"В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите. Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, че техните права първо трябва да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и след това да се отваря пътят за преговорите. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на лидерството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт", заяви президентът Румен Радев в коментар по отношение на напрадението на българския културен клуб в Охрид.

"Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят, разбира се, с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени", заяви Румен Радев.

Дадох достатъчно време и за работа по тези закони, и за диалог, за да може партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. Ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите. Аз съм дал на тях възможността да решат, завърши президентът.

Етикети:
Северна Македония, Румен Радев, Европейски съюз
Още от Политика