Радев: Критично важно е да има устойчиво редовно правителство

18:12, 23 септември 2022
Президентът каза, че ескалацията в Украйна не е пряка непосредствена заплаха за България, но повишава риска пред сигурността

Президентът Румен Радев обвърза ескалацията на войната в Украйна с необходимостта в България да се сформира устойчиво редовно правителство след изборите на 2 октомври.

"Критично важно е да има устойчиво редовно правителство и работещ парламент", каза държавният глава в петък след продължилата над три часа консултативна среща, на която със служебния кабинет и шефовете на службите за сигурност Радев обсъди последиците за сигурността, икономиката и социална сфера, след като Русия обяви частична мобилизация.

България няма да признае "референдумите", с които Русия иска да анексира части от Украйна, като президентът ги определи като "правен абсурд". По думите му стремежът към военна победа на всяка цена е заглушил призивите за мир.

"Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност, чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", посочи още Радев.

Той напомни също, че България подкрепя санкции на ЕС срещу Русия, но Брюксел трябва да минимизира рисковете от тези санкции, защото се повишават рисковете от икономически и социални кризи. 

"Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електроцентрали, доставките по море", отбеляза държавният глава. 

Той акцентира, че действията на служебното правителство са ограничени от липсата на парламент. 

Президентът настоя партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да има избирателна активност, която да даде достатъчно легитимност на следващия парламент. Застъпи се за доизграждането на магистралите в България и да се осигуряват доставки на ресурси с прозрачни търгове. 

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни изброи. Тук е времето да чуем партиите с амбиция да управляват как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне легитимна избирателна активност", завърши Румен Радев. Етикети:
Румен Радев
Още от Политика