Радев: "Демократична България" бързат да ни тласнат към войната

18:19, 07 октомври 2022
"С пълна убеденост не подписах декларацията за Украйна в НАТО", заяви президентът от Прага
Коментар на Радев от Прага
Радев заяви също, че "очаква партиите да не забравят, че трябва да поставят на първо място държавата"

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, защото това означава сега война НАТО - Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен пред българските граждани и като президент, и като върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това се прикрива. Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговори на българите чии интереси обслужват". Това заяви държавният ни глава пред български журналисти в Прага. 

На въпрос какво е мнението му за становището на "Демократична България" да внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в Народното събрание, Радев коментира:

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа "Демократична България" се опитва да ни тласне във войната, още дори преди да е свикано новото Нродно събрание. Ако със същата страст, която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна."

Радев коментира и отказа на "Продължаваме промяната" за съставяне на коалиция с ГЕРБ:

"На първо място партиите трябва да поставят интереса на българските граждани. Изключително важно е да има парламент”, каза той и допълни:

"Ще предоставя на партиите достатъчно време, за да могат да обсъдят принципите и приоритетите си и да се излъчи управленско мнозинство и правителство".

Радев заяви още, че очаква партиите да не забравят, че трябва да поставят на първо място държавата.

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 -ти октомври Комисията да предложи стъпки, така че да бъдат овладени цените. Да има реформа на европейския пазар за газ", допълни той.

Етикети:
Украйна, Румен Радев, ДБ
Още от Политика