проф. Михайлова: България се намира много близо до нови избори през лятото

10:54, 11 април 2023
"Бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики", каза още тя
Екатерина Михайлова прогнозира избори през лятото
Тя предупреди, че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас

"България се намира много близо до нови избори през лятото".

Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова пред БНТ. Според нея в сряда (12.04), когато новите 240 ще положат клетва, ще стане ясно какви са нагласите на политиците.

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това".

Проф. Михайлова е категорична, че е важно в новия парламент да се постигне съгласие по основните приоритети на държавата.

"Евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно".

По думите ѝ бюджета за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики. Проф. Михайлова прогнозира, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат. Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент".

Тя предупреди, че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

Етикети:
избори, правителство, Екатерина Михайлова
Още от Политика