Проф. Герджиков: Няма да се изненадам, ако ГЕРБ тръгнат с БСП

14:56, 25 януари 2023
"Залитането към президентска република е като фойерверк", каза още той

Намирането на компромис е ключът към излизането от тежката политическа криза, в която изпаднахме през последните две години. Това коментира пред „Dividend” проф. Огнян Герджиков. Според него, в обозримо бъдеще няма вариант някоя партия да има над 120 депутати, за да управлява самостоятелно.

„Не сме се научили в България да правим компромиси в политиката, а в обозримо бъдеще не мога да си представя някоя партия да има над 120 депутати, така че винаги ще трябва да се правят коалиции и те по необходимост предполагат компромиси. Развитите държави са се научили. Мой светъл пример е Германия, където в името на страната си съумяват да се коалират, дори партии, които на пръв поглед имат доста различия в политиката. Докато при нас всички партии, като изключим „Възраждане“, са проевропейски ориентирани, най-важният фундамент го има, просто трябва да се научим да правим компромиси“, обясни проф. Герджиков.

Той допусна, че е възможно в следващото управление да видим ГЕРБ и БСП заедно.

„Няма да се изненадам, ако ГЕРБ заедно тръгнат с БСП, макар че това може би ще им коства в перспектива отлив от гласове, но в крайна сметка е много по-важно България да тръгне, отколкото партийните интереси на една или друга партия“.

След новината за рестарт на НДСВ, проф. Герджиков все още не е сигурен дали като едно от знаковите лица на партията ще стане и водач на листа на предстоящите избори.

„Още не съм решил дали да се впусна в подобно начинание, но няма да скрия, че това нещо много ме зарадва, когато разбрах, че ръководството на НДСВ е поело този курс. Аз друга партия не признавам, така че съм свързан много сериозно с тази партия и вероятно ще бъда относително активен, така че да може НДСВ да получи един сериозен резултат на бъдещите избори“, обясни проф. Герджиков.

На въпрос дали, ако влезе в парламента, НДСВ може да стане „патерица“ в управлението на ГЕРБ, той отговори:

„ГЕРБ произлезе от НДСВ, исторически погледнато, Бойко Борисов беше кандидат за народен представител от НДСВ преди повече от 20 години, така че донякъде ГЕРБ е отроче на НДСВ. Ние сме отворени, когато се стигне до там, ще се види доколко и с коя партия можем или не можем, но по-важни са интересите на България, отколкото партийните интереси“.

На този етап НДСВ все още не води никакви преговори с други политически формации и е фокусирана в стягане на редиците си, допълни проф. Герджиков.

Според него обаче, още преди 20 години не сме съумели да използваме целия политически капитал и международни контакти на Симеон Втори, което би могло сега да ни представя в съвсем различна светлина на световната сцена.

„Ако той (Симеон Втори – б.а.) беше станал президент на България, още тогава 2001 г, щяхме да бъдем другояче на политическата карта на света“, категоричен е проф. Герджиков.

Темата за промяна в системата на управление към президентска република той определи като „фойерверк“.

„Аз съм против такива желания – прибързано да се правят грандиозни промени, може би моята нагласа е по-консервативна, но когато се променя нещо трябва много внимателно и продължително да се премисли, да се сложи на кантара положителното и отрицателното. Това залитане е като един фойерверк, който за мен просто няма основа. Не може така да се лутаме от една крайност в друга, освен ако някой има носталгия по времето на социализма, когато Тодор Живков владееше цялата власт. Това ако някой иска да стане – да си го каже.“

Като бивш служебен премиер, проф. Герджиков е категоричен, че не се вижда като действащ такъв в едно бъдещо експертно правителство.

„Малко като научна фантастика ми звучи, нямам такъв поглед за себе си, не ми е идвало на ума, че такова нещо може да стане. Все пак има много млади хора с по-добър капацитет, едва ли някой трябва да си мисли, че аз съм най-представителен.“

„Нека да не конкурирам Байдън и да заложим все пак на по-млади хора“, каза в заключение проф. Герджиков.

Етикети:
БСП, правителство, ГЕРБ, Огнян Герджиков
Още от Политика