Президентът защити шефа на ДАНС, след като кабинетът поиска уволнението му

10:47, 06 ноември 2023
Радев даде индикации, че не е склонен да се съобрази с искането на правителството да освободи Пламен Тончев
Президентът Радев защити шефа на ДАНС

Президентът Румен Радев даде индикации, че не е склонен да се съобрази с искането на правителството да освободи ръководителя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. 

В петък премиерът Николай Денков обяви на брифинг в Министерския съвет, че е поискал освобождаването на Тончев от поста и вече е изпратил писмо до президента, с което е мотивирал искането си.

Искането на Денков

Премахването на ръководителя на контраразузнаването се предлага от изпълнителната власт, но фактически се случва с издаване на указ от президента. Радев, чието служебно правителство, назначи Тончев начело на ДАНС, досега се е обявявал неведнъж в негова защита. Затова се очаква държавният глава да откаже да издаде съответния указ. По същия начин Румен Радев се конфронтира с кабинета преди месеци, когато отказваше да смени тогавашния главен секретар на МВР. В крайна сметка рокадата се случи, след като бившият главен секретар сам подаде оставка.

Основната причина за поисканото уволнение на ръководителя на службата е скандалът с машините за гласуване. В навечерието на първия тур на местни избори бе публикувана справка на ДАНС, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел видео по време на изграждането на доверения код на машините и го е запазил на телефона си. Темата бе подета от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ", а ЦИК отмени машинния вот. След жалба Върховният административен съд отхвърли решението на изборния регулатор и постанови балотажите на местния вот да се провеждат и с машини.

"Тази справка даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона", заяви премиерът Денков.

Ще се търси и възможност за отстраняването на заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев, стана ясно от думите на премиера.

"Сценарий от записа". Как отговори Радев

"Реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в онзи запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него”, отговори в понеделник президентът Радев.

По думите му в Закона за ДАНС е записано с какви основания може да бъде освободен председателят на агенцията и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя.

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", допълни държавният глава.

Той препоръча на правителството да  и премиерът трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление.

Според Радев шефът на ДАНС не е политически пристрастен.

Още от Политика